![](https://www.findik.tv.tr/wp-content/uploads/2021/01/banner111-1.jpeg)
BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE - BHA
2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Balıkesir Ticaret Odası (BTO) arasında 600 kadının doğrudan fayda sağlayabileceği “Kadın Kooperatifleri Birlikte Daha Güçlü” isimli proje için imzalar atıldı.
Balıkesir Ticaret Odası’nda gerçekleşen imza töreninde GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, BTO Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula ve Balıkesir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Buse Tellioğlu Altındişbir araya geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün 2024 yılı teması olarak belirlenen ''Kadın İstihdamı/Kadın Girişimciliği'' teması kapsamında başarılı bulunan proje ile yereldeki kadın kooperatifleri hem gelişecek hem de güçlenecek.
Balıkesir Ticaret Odası başvuru sahipliğindeki projede, Balıkesir Ticaret İl Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ortak olarak yer alırken; Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Kadın ve Demokrasi Vakfı, Balıkesir Genç İş İnsanları Derneği ve TOBB Genç Girişimciler Kuruluiştirakçi olarak yer alıyor.
Kadın Kooperatifleri Tek Bir Çatı Altında Toplanacak
Proje kapsamında tedarik, satış ve pazarlama alanlarında gelişime ve desteğe açık bir yapıda bulunan Balıkesir’deki kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi amacıyla, yerel ve yöresel ürünlerin üretimine odaklanılan kooperatifler olarak tek bir çatı altında bir araya getirilmesi hedefleniyor.
Oluşturulacak ortak platform sayesinde, özellikle gıda ve zanaat alanında üretim yapan kadın kooperatiflerinin üretim süreçleri desteklenecek, ürünlerin çeşitlendirilmesi ve katma değerli hale getirilmesi sağlanacak. Doğru pazarlama stratejileriyle bölge turizmine de katkı sunması beklenen bu yapılanma, kadın emeğiyle üretilen ürünlerin daha geniş kitlelere ulaştırılmasına imkan tanıyacak.
Proje kapsamında her bir kadın kooperatifiyle birebir çalışmalar yürütülecek, ihtiyaçlara yönelik mentörlük desteği sunulacak. Aynı alanda üretim yapan kooperatiflerin ortak marka altında faaliyet göstermesi teşvik edilirken, standart üretim süreçleri oluşturulacak. Ayrıca tedarik, satış ve pazarlama süreçlerinin birlikte planlanmasıyla, kooperatiflerin ekonomik sürdürülebilirliği artırılacak.
Proje Türkiye’de Örnek Bir Model Olacak
Proje hayata geçtiğinde, kadın kooperatiflerinin kurumsallaşmasını ve ekonomik sürdürülebilirliğini destekleyen yapısıyla Türkiye’de de örnek bir model olması hedefleniyor. Kadın emeğini güçlendiren ve ortak üretim, pazarlama, satış süreçlerini profesyonel bir yapıya kavuşturan bu proje, diğer bölgelerdeki kadın girişimlerine de ilham verecek. Yerelde başlayan bu iş birliği, ulusal ölçekte kadın kooperatiflerinin büyümesine ve daha geniş pazarlara ulaşmasına katkı sağlayarak kadın girişimciliğinde yeni bir dönemin kapılarını aralayacak.
![](https://www.findik.tv.tr/wp-content/uploads/2021/01/banner111-1.jpeg)