ANKARA-BHA

Ankara Kent Konseyi (AKK) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) kentte farkındalık oluşturmayı amaçlayarak engelsiz bir Başkent için çalışmalarını sürdürüyor.

Ankara Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) iş birliğiyle düzenlenen "Kapsayıcı Eğitim, Engelsiz Kentler: Yerel Yönetimlerde Erişilebilirlik Uygulamaları" etkinliğinde; eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, kent yaşamını herkes için erişilebilir kılmak, işitme engelli bireylerin karşılaştığı sorunlar üzerine daha adil ve daha erişilebilir bir toplumu birlikte inşa edebilmek amaçlandı.

Akk Kapsayıcı Eğitim 2

Etkinlikte, yerel yönetimlerin erişilebilirlik politikaları, işitme engelli bireylerin karşılaştığı engeller ve olumsuzluklar tüm detaylarıyla konuşularak ele alındı.

Ankara Kent Konseyi Binası’nda düzenlenen etkinliğe; ABB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürü Mehmet Bağdat, AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz başta olmak üzere; AKK bileşenleri, STK temsilcileri, işaret dili eğitmenleri ile öğrencileri, akademisyenler, işitme engelli bireyler katılım sağladı.

Halil Ibrahim Yilmaz-4

Duyamamak bir kusur değildir; işaret diliyle, kalplerimizle anlaşırız

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Ankara Kent Konseyi olarak EGO Genel Müdürlüğü ile binden fazla EGO şoförümüze işaret dili eğitiminin koordinasyonunu yaptık. Sosyal hayatın içerisinde olan, toplu taşımada çaresiz kalan insanların sorunlarını çözecek olan ilk muhatap şoförlerimizdir. Onlar duymuyordu, duymasını sağladık. Ankara Kent Konseyi ve EGO Genel Müdürlüğü onlarca faaliyete emek verdi. Doğuştan az duymak veya duyamamak bir kusur değildir, bunun tedavisi vardır; işaret diliyle, kalplerimizle anlaşırız. Asıl kusur duyduğu halde duymamaktır ve bunun tedavisi de yoktur. Duymamayı tercih edenler için de tedavi düşüneceğiz burada. Eğitimin toplumun her bir ferdine ulaşabilmesinin altını çiziyoruz. Türkiye’nin en güçlü Engelli Meclisi'nin olduğu Ankara Kent Konseyi, hayatın doğal akışında her farklı disiplinlerin bir araya geldiği yapıdır. Biz bu projede iş birliği yapmaya, sorumluluk almaya hazırız” ifadelerini kullandı.

ABB engelsiz bir Başkent için çözüm odaklı çalışmalarını sürdürüyor

ABB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürü Mehmet Bağdat, ABB olarak kentte engelsiz bir yaşam için çözüm odaklı çalışmalar sürdürdüklerini belirterek, “Yerel yönetimlerde erişebilirlik konusuna, üç ana başlıkta değinebiliriz. Fiziksel erişilebilirlik; asansörler, rampalar, geniş kaldırımlar, sesli trafik ışıkları, parklar ve meydanlar. Dijital erişilebilirlik ise; web sayfaları ve mobil uygulamaların engelli dostu olmasını gerektirir. Toplu taşıma erişilebilirliği; otobüsler, metrolar ve durakların her vatandaşın kolay bir şekilde kullanabileceği şekilde dizayn edilmesidir. Belediye hizmetlerinin tüm vatandaşlarımıza eşit şekilde ulaşmasını sağlamak ve engelsiz bir Başkent için ilk defa Belediye’mizde ‘Erişilebilirlik Komisyonu‘ kurduk. Çalışmalarımıza çözüm odaklı devam ediyoruz” diye konuştu.

“Özel gereksinimli kardeşlerimizin sesini duyurmak için toplandık”

AKK Eğitim Çalışma Grubu Sözcüsü Cemil Karagöz, “Eğitim toplumun her ferdine ulaşabiliyorsa kapsayıcıdır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir üniversiteden daha fazlası: Kültürün ve yaşamın sınırlarını aşan iki hikâye

Bir üniversiteden daha fazlası: Kültürün ve yaşamın sınırlarını aşan iki hikâye

“Eğitimi toplumun her bir ferdine ulaştırmak için, gerek kamu, gerek yerel yönetimler gerekse sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Toplumda farkındalık oluşturmak, karar verme mekanizmalarına veri hazırlamak üzere bugün buradayız. Sağırlar özelinde toplumumuzun göz bebeği olan özel gereksinimli kardeşlerimizin sesini duyurmak için toplandık. Ülkemizde doğuştan sağır olan 280 bin civarında birey olduğu bilinmektedir. Tüm bu işitme sorunu yaşayan bireyler içerisinde okuma oranları ise maalesef çok düşük seviyelerdedir. İşitme engelli bir kişiyi dışarıdan anlayamayız, konuşamadığı için o kendisini anlatamaz. Sağırlarımız seslerini duyurmaya toplumun tüm kesimlerinden daha çok ihtiyaç duymaktadır.”

Ayşe Sucu

“İnsanlığın dili, bedensel işaretlerden önce gönlün işaretlerini okuyabilmektir”

AKK YİK Üyesi Ayşe Sucu, “Engelli bireylere yönelik çalışmalar, sosyal sorumluluktan ziyade dini bir sorumluluktur. Çalışmalarımızı görev olarak değil, gönüllülük esasında yapmalıyız. Ankara Kent Konseyi’nin ‘Bu Seyirde Herkes Kaptan’ sözünün de altında yatan felsefe budur. Gelin, insanı kutsal kabul eden geleneklerin ortak sesiyle, herkesi gören, herkesi duyan, herkesi anlayan bir dünyayı hep birlikte tahayyül edelim. İnsanlığın dili, bedensel işaretlerden önce gönlün işaretlerini okuyabilmektir” dedi.

AKK’de farkındalık oluşturuldu

"Kapsayıcı Eğitim, Engelsiz Kentler: Yerel Yönetimlerde Erişilebilirlik Uygulamaları” etkinliğinde, alanında uzman isimler de ilgili konu başlıkları altında konuşma yaparak farkındalık oluşturdu.

Yasemin Güçlütürk, “Akademik Eşitlik Herkese mi? Sağır Bireylerin Deneyimleri” başlıklı konuşmasında, sağır bireylerin yükseköğretimde karşılaştıkları yapısal sorunlara ve iletişim eksikliklerine dikkat çekti. Orkun Utsukarcı, “Sağırlar ve İşitme Engelliler İçin Farkındalık, Erişilebilirlik ve Yenilikçi Uygulama Geliştirme” sunumuyla uygulamaya dönük çözüm önerilerini paylaştı. Bülent Tekin ise “Belediyelerde Erişilebilirlik: Engelsiz ve Kapsayıcı Hizmetler” başlıklı konuşmasında, yerel yönetimlerin hizmet sunumunda eşitlik ilkesine dayalı örnekleri aktardı.

Etkinlik, soru-cevap oturumuyla sona erdi. Katılımcılar, erişilebilirlik konusunda farkındalığın artmasından ve çözüm odaklı yaklaşımların paylaşılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.