Torosların Yörükleri Göç İçin Gün Sayıyor

Antalya, Burdur ve Isparta yaylalarında yazı geçiren Yörükler, yaklaşan kış öncesinde merkeze yakın bölgelere dönmek için hazırlıklara başladığı görülüyor.

Yaylalarda 5 ay geçiren yörükler, hazırlıklar kapsamında besledikleri hayvanları kırktı. Kış için ekmek yapan Yörükler, hayvanlardan elde ettikleri sütlerden, yemek ve satmak için peynir ile tereyağı hazırladı.

Antalya’nın bölge belediyelerinde Isparta ve Burdur il özel idarelerinde, yörüklerin dönüş yolculuğunun sorunsuz geçmesi, ailelerin ve küçükbaş hayvanların rahat yürüyebilmesi için güzergahtaki yollarda çalışma yapacak.

Oldukça sıcak bir yaz sezonu geçirdiğini söyleyen yörükler, hayvanlarının sıcaklardan dolayı temmuz ile ağustos ayları arasında gölgelik alanlarda çok vakit geçirdiğini bu süre içerisinde hayvanlardan çok verim alamadıklarını söylediler. Yaylalarda hayvancılık yapan yörükler ilk defa böyle bir sıcak yaz geçirdiklerini söylediler, sıcak geçen yazın kışı soğuk olur. Bu kış inşallah yağış olarak oldukça bereketli bir yıl geçiririz diye umut ediyoruz. Beklentimiz bu yönde, havalar yavaş yavaş soğuyor artık. Göç için hazırlıklarımıza başladık yerleşik alanlara gideceğiz. Kışın için  hazırladığımız ürünlerimizi satarak geçimimizi sağlayacağız. Bunu yüzyıllardır yapıyoruz. İfadelerini kullandılar.