Çavuşoğlu: Genel Af, Artık Bir Zorunluluk Haline Geldi

BHA

Adli mahkumların ve ailelerinin yaşadığı hukuksal ve yaşamsal zorlukları her fırsatta ve platformda yüksek sesle dile getiren Adil Yaşam Derneği, genel af çıkarılmasıyla ilgili girişimlerini kesintisiz devam ettiriyor.

Genel affın bir zorunluluk haline geldiğini ifade eden Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, “İnfaz düzenlemesi adı altında yapılan pansumanlar yaraya merhem olmak yerine aksine yeni adaletsizliklere ve haksızlıklara yol açmaktadır. Genel af, bir azınlığın talebi değil, toplumsal bir beklentidir ve artık ülkemiz için zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

Türkiye’de bir genel af çıkarılması için tüm koşulların oluştuğunu ve bu gerekçelerin en başında adil yargılanma hak ihlallerinin bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Bugün ülkemizde adil yargılanma hakkı ihlali yüzde 77,1 oranındadır. Bunu biz değil, Anayasa Mahkemesi’nin başkanı söylüyor. FETÖ’nün yargıda oluşturduğu tahribatı bu ülkede herkes biliyor. Cezaevlerimizin durumu da ortadadır. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda aileleri kendi geçimlerini sağlayamadıkları gibi, cezaevindeki yakınlarının ihtiyacını karşılamakta da zorlanmaktadır. Bu durumda sistem maalesef yeni suçlular üretmekte, aileler dağılmakta, sosyal yaralarımız daha da büyümektedir. Bu kanayan yaramızın tek çözümü genel aftır ve bu konuda Meclis’te bulunan tüm partilerin ittifakı ile yeni yasama yılının hemen başında bir yasal düzenleme yapılmalı ve genel af ilan edilmelidir. Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir toplumsal barış affına, her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Bu toplumsal beklentiye Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da duyarsız kalmayacağını düşünüyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, “Biz suç işleyen affedilsin demiyoruz. Suç varsa, elbette ceza da olmalı. Ancak verilen cezalar adil değilse ve bunca insanın yeniden yargılanması yıllar sürecek ve masumların mağduriyeti katlanacaksa, bunun çözümü bir genel aftır” diye konuştu.