7. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu başladı

Servet ARSLAN/AĞRI-BHA

AİÇÜ Recep Tayyip Erdoğan Kültür ve Kongre Merkezi Selçuklu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış programına AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, İTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa KUMRAL, iş insanı IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim ÇEÇEN, Ağrı Belediye Başkan Vekili Hakkı KAMAN, Ağrı Cumhuriyet Başsavcısı Adem ÇALIŞ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Önder ŞİMŞEK, Prof. Dr. Faruk KAYA ve Prof. Dr. Mucip GENİŞEL, Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oktay BELLİ, Andrew Üniversitesi’nden Dr. Randall W. YOUNKER ile il protokolü, akademik idari personel ve öğrenciler katıldı.

IC Vakfı ve Andrew Üniversitesi’nin destekleri ile gerçekleştirilen ve ulusal ve uluslararası üniversitelerden çok sayıda bilim insanının katılım sağladığı sempozyumun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, Gazze’yi kana bulayan İsrail saldırılarını kınadı. Prof. Dr. KARABULUT, “İsrail’in insanlığa yakışmayan sivil vatandaşlarımızı hedef alan saldırıları, Gazze İslam Üniversitesi’ni ve yaralı insanların tedavi gördüğü hastaneyi bombalamasını şiddetle kınadığımı ifade etmek istiyorum. Yurt dışından gelen insaflı ve vicdanlı olan siz saygıdeğer bilim insanlarından bu katliama karşı etkili bir şekilde tepki vermenizi özellikle istirham ediyorum” dedi.

Sempozyumda bilim insanlarının çalışmalarına dair çıktıların üniversiteye, Ağrı’ya ve Ülkemize hayırlı olması temennisinde bulunan Prof. Dr. KARABULUT, sempozyuma katkı ve desteklerinden dolayı IC Vakfı’na ve Andrew Üniversitesi’ne teşekkür etti.

Üniversitemiz hakkında sempozyum katılımcılarına bilgi aktaran Prof. Dr. KARABULUT, şöyle konuştu:

“Üniversitemiz, 2007 yılında Ağrı Dağı Üniversitesi olarak kurulmuş ve 2008 yılında Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak ismi değiştirilmiştir. Üniversitemizin gelişiminde eğitim gönüllüsü iş insanı IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Bey’in çok ciddi katkıları oldu. Biz, kendimizi vakıf destekli bir devlet üniversitesi olarak tanımlıyoruz. 16. Yılını kutlayan genç bir Üniversite olarak 17 bin öğrencimiz, 556 akademik, 512 idari personelimizle eğitim öğretim faaliyetlerimize devam ediyoruz. Üniversitemiz, URAP ve SCImago değerlendirme kuruluşu sıralamalarında dünyadaki yaklaşık 30 bin üniversite içerisinde ilk 3 binde, Webometrics’te 3596’ncı sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Doğa ile iç içe bir kampüse sahip Üniversitemizin, sürdürülebilirlik ve çevre bilinci konusunda uluslararası bir platform olan ve ilk kez yer aldığımız GreenMetric (Yeşil Ölçüm) 2022 Dünya Üniversiteler Genel Sıralaması listesinde 771’inci sırada yer alarak çevre dostu ve yaşanabilir bir ortama sahip olduğunun tescillenmiş olması bizleri mutlu etmektedir.”

Hz. Nuh’un Gemisi’nin evrensel bir değere sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. KARABULUT, “Bütün ilahi dinlerde Nuh Tufanı yer almaktadır. Kur-an’ı Kerim’de Nuh’un Gemisi’nin Cudi’de, Kitabı Mukaddes’te Ararat’ta yani Ağrı Dağı’nda olduğu yazmaktadır. Nuh’un Gemisi yerel değil evrensel bir değere sahiptir. Siz değerli bilim insanlarının yapmış olduğu çalışmalarla bu gerçeği ortaya çıkarmaya, objektif ve bilimsel değerlere dayanan çalışmaları ortaya koymaya çalışmaktayız. 2022 yılında İTÜ ile imzaladığımız protokol sonrası bu güzide üniversitemizin teknik alt yapısı ve önemli bilim insanların da katkısıyla uygulamalı olarak çalışmalarımıza başladık. Bilimsel verilere dayalı sonuçlara ulaşmak için siz değerli bilim insanlarımızın katkılarıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu sempozyum aracılığıyla sizlerin yapmış olduğu çalışmalar bilim camiasına ışık tutacaktır” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Türkiye Yüzyılı’nda bilim dünyasındaki çıtasını her geçen gün yükselten bir Üniversite olarak geçmişin gururuyla geleceğe umutla bakmaya devam edeceklerini söyledi.

Sempozyumda konuşan İTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa KUMRAL, İTÜ olarak Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ile ortak çalışma yaptıkları için çok mutlu olduklarını belirterek, “Bu sempozyum bilim camiası için çok kıymetli. 250 yıllık bir geçmişe sahip üniversite olarak tecrübemiz ve bilgi birikimimizle Ağrı Dağı’nın zirvesine yakışır bir şekilde ülkemizin en yüksek dağını Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi iş birliği ile inceleyeceğiz. İTÜ olarak, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ne ayrı bir ilgi gösteriyoruz. Bu kadar genç bir üniversitenin çok iyi bir potansiyele sahip olması bizleri de çok mutlu etti” dedi.

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim ÇEÇEN, Nuh’un Gemisi’nin Ağrı’da olduğunun ispatlanmasının Ağrı ve Üniversite için oldukça önemli olduğunu söyledi. Düzenlenen sempozyumla ulusal ve uluslararası bilim camiasında Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi’ni gündeme getirmesinden dolayı Rektör Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk KAYA’ya ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ne teşekkür etti.

Rektör Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk KAYA ise sempozyumun bilgiyi taşımak ve bilgiyi tartışmak için oldukça önemli olduğunu ifade ederek, sempozyumun akademisyen ve öğrencileri bir araya getirerek farklı disiplinlerde yeni fikirlerin oluşumuna katkıda bulunacağını belirtti.

İTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa KUMRAL’ın birinci oturum başkanlığını yaptığı sempozyum, 19-21 Ekim 2023 tarihlerinde düzenlenecek oturumlarla devam edecek. Sempozyumda, 10 ülkeden yaklaşık 100 bilim insanı, bildiri sunacak.

Sempozyumun açılış töreni, Prof. Dr. KARABULUT’un IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı ÇEÇEN ve İTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. KUMRAL’a plaket takdimi ile sona erdi.