Sürdürülebilir kalkınmada uluslararası işbirliği; Ankara Lisesi ERASMUS+PROJESİ kapsamında Romanya’da

“Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleriyle 2050’de Şehrim” adını taşıyan proje, Romanya Ulusal Ajansı tarafından hibe almaya hak kazanarak 29 Ekim – 2 Kasım 2023 tarihleri arasında açılış toplantısını gerçekleştirdi.

       

Okulun İngilizce Öğretmeni Merve Şahin, Fransızca Öğretmeni Ali Dinç ve Fizik Öğretmeni Mürşit Bektaş’ın katılımıyla gerçekleşen açılış toplantısında beş Avrupa ülkesinden ortaklar bulunuyor. Fransa, Portekiz, Türkiye, İtalya, Yunanistan ve Romanya’dan eğitim kurumları projenin paydaşları olarak yer alıyor.

Ortak kültür ve değerler paylaşılıyor

Proje kapsamında, Fălticeni’deki açılış etkinliğinde geleneksel karşılama gerçekleştirildi. Misafirler, ekmek ve tuz ile karşılanarak, her ülkenin ulusal marşı çalındı.

“Vasile Lovinescu” Koleji Müdürü Prof. Cristi Acatrinei ve Fălticeni Belediye Başkanı Prof. Alexandru Rădulescu, açılış etkinliğinde proje hedeflerini ve içeriğini katılımcılara anlattı. Her ülkenin temsilcisi, şehirlerini ve ülkelerini iki fotoğraf karesi üzerinden tanıtarak ortak kültürleri ve değerleri paylaştı.

Sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliğine yönelik çözümler üretiliyor

Proje, özellikle sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği konularına odaklanarak, çevrenin korunması için önlemler üzerine yoğunlaşıyor. Atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynakları ve su ile elektrik tüketiminin azaltılmasını içeren sürdürülebilir çözümleri teşvik ediyor. Aynı zamanda, öğrencilerin ve öğretmenlerin dijital ve dil becerilerini geliştirmeyi de hedefliyor.

Projede, öğrencilerin yerel çevre projelerine aktif katılımlarını teşvik etmek amacıyla 1 Ekim 2023 ile 30 Eylül 2026 tarihleri arasında çeşitli etkinlikler planlanıyor. Bu etkinlikler aracılığıyla, öğrencilerin toplumlarındaki ihtiyaçları tespit etmeleri ve çözüm önerileri sunmaları hedefleniyor.

Romanya’daki toplantı, proje koordinatörü Mihaela Pînzariu, öğretmenler Oana Fodor ve Gabriela Ariton’un destekleriyle gerçekleşti. Açılış gününde tanışma etkinliklerinin yanı sıra sanat etkinliklerine de yer verilerek, proje ortaklarının kaynaşması ve birbirlerini daha iyi tanımaları sağlandı.

İkinci gün, Suceava şehri Bucovina’nın önemli tarihi ve kültürel mekanlarını içeren bir gezi yapıldı. Üçüncü gün ise proje kapsamında su analiz testleri gerçekleştirildi ve ülkelerin su kaynakları karşılaştırıldı.

Proje kapsamında öğrencilerle bir sonraki etkinliğin Mayıs 2024’te Portekiz’de yapılması planlanıyor.