Bakan Yumaklı duyurdu: Tarım sayımı 2026’da bitecek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2024 yılı bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde tarımsal üretim planlaması için 81 ilde üretim planlama birlikleri kurduklarını ve bu birliklerde tüm paydaşların yer aldığını belirtti. Yumaklı, 2003-2022 döneminde tarıma her yıl GSYH’nin yüzde 1’inden daha fazla destek sağlandığını ifade etti. Türkiye’nin 64 ürünün 45’inde kendine yeterlilik oranının yüzde 100’ün üzerinde olduğunu söyleyen Yumaklı, özellikle tahıllarda yüzde 80, sebzede yüzde 113,5 ve meyvede yüzde 156 oranına sahip olduklarını belirtti.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre 2019’da 2 milyon 83 bin olan kayıtlı çiftçi sayısının bu yıl 2 milyon 245 bin 526’ya yükseldiğini açıklayan İbrahim Yumaklı, tarım sayımıyla ilgili de bilgi verdi. Tarım sayımının 2026’ya kadar tamamlanmasını hedefleyen Bakan Yumaklı, bu sayımın, istatistik işletme bilgisi, hayvan sayısı, arazi bilgisi gibi verileri doğrulayarak tarımsal politikalara altlık oluşturmayı amaçladığını vurguladı.

Yumaklı, tarımsal politikaların etkili bir şekilde uygulanabilmesi için üretim planlamasının önemine değinerek, bu amaca ulaşabilmek için kayıtlılığın büyük bir önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, 2023’te ekili alanın 156 milyon 264 bin 730 hektara ulaştığını, çiftçi borçlarının 535 milyar lira olduğunu ancak çiftçilerin borçlarını geri ödeme oranının yüksek olduğunu ifade etti.

Su ve kuraklık konusunda da açıklamalarda bulunan İbrahim Yumaklı, Ulusal Su Verimliliği seferberliğini başlattıklarını ancak deprem nedeniyle ara verdiklerini, ancak verimlilik konusunu tekrar gündeme alacaklarını belirtti. Su depolama kapasitelerini artırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını ve Van Gölü Havzası Eylem Planı ile sürdürülebilir su yönetimini hedeflediklerini söyledi.

Toplulaştırma çalışmalarının da devam ettiğini ifade eden Yumaklı, 2023 itibarıyla 92 milyon dekarlık bir alanda toplulaştırma yapıldığını ve 2028 hedeflerinin 117 milyon dekar olduğunu belirtti. Bu sayede toplam potansiyel alanın yüzde 82’sinin kullanılmış olacağını dile getirdi.