SİVİLCELERİM VAR: PEKİ NE YİYELİM, İÇELİM?

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

prof.dr.nilaysahin-instagram

 

Son yıllarda pek çok hastalığın tedavisinde beslenme çok önemli bir yer tutmaya başladı. İşte bunlardan biri de özellikle gençlerin başının belası olan sivilcelerdir. Sivilcesi olan kişilerde üstelik sadece cilt sorunu yanında kıllanma, kilo ve bazı metabolik sorunlarda olabilir. Bu nedenle de beslenme bu tür hastaların tedavilerinde dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Peki sivilcelerin hakim olduğu bir cilt için hastalarımıza ne gibi destek tedavileri ve beslenme önerilerinde bulunalım işte bu hafta bu sorunun cevabını sizlerle paylaşacağım.

Öncellikle size şunu söylemek isterim ki sivilce tedavisinde kullanılan hormon tedavileri ve antibiyotikleri bu alanda uzman olan pek çok hekim hemen kullanmak veya hastasına önermek istemez. Hastalardan önceliklerini cildi çok temiz tutmaya ve sağlıklı bir beslenmeye vermelerini isterler.

Sivilceye karşı koruyucu olduğu rapor edilen, ilk sırada önerilen beslenme şekli şekerli ürünlerin azaltılması, meyve ve sebze alımının arttırılmasıdır.

Yine geçen haftalarda sizlere detaylı olarak köşe yazımda yazdığım omega-3 yağ asitleri de sivilce tedavisinde önerilen destek tedavileri arasındadır. Hiperglisemi yani şekerli gıdalar, karbonhidratlar, süt ve süt ürünleri ile doymuş yağlar ve trans yağların ise sivilceyi arttırdığı pek çok çalışmada gösterilmiştir.

Çay ağacı yağı ve arı zehiride ciltteki lezyonları azaltabilir. En çok da bu öneriler arasında glisemik yüke göre gıda tercihi yapmanın önemli olduğunun altı çizilmiştir. Hastalar için en iyi tavsiye daha az şeker ve daha az şekerli içecek tüketmek ve beyaz ekmek, pirinç ve makarna gibi “beyaz yiyeceklerden kaçınmak” diyebiliriz. Yine probiyotikler de sivilcelerde önemli bir destek tedavidir.

Yapılan bir çalışmada, bir probiyotiğin aknedeki iyileşme ve insülin sinyallemesiyle ilgili genlerin cilt ekspresyonu üzerindeki etkisini değerlendirilmiş ve probiyotiklerin cildi iyileştirdiği gösterilmiştir. Hatta sivilceler yüzünden probiyotik kullanmak zorundaysanız da yanına mutlaka probiyotik eklemelisiniz.

Herkese temiz ve güzel bir ömür dilerim…