Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğünden Rezerv Yapı Alanı Hakkında Bilgilendirme Toplantılarına vatandaşlardan büyük İlgi görüyor.

Kayhan İNCEOĞLU – BHA / Malatya

6 Şubat Depremlerini yaşayan Malatyalı vatandaşların akılda kalan sorulara net cevapları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürü Cengiz Başer’in tertip ettiği Mahalle toplantılarında cevaplarını buluyor.

Rezerv Yapı Alanı  gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya idarenin talebine bağlı olarak veya resen bakanlıkça belirlenen alanlardır.
Rezerv yapı alanlarda, Kanunun amacı çerçevesinde fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek amacıyla planlanmaktadır.

06.02.2023 tarihinde meydana gelen 7.6 ve 7.7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Malatya ilinde ilan edilen Rezerv Alanlar ile ilgili mahalle toplantıları yapılmaktadır.

Toplantıya Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz BAŞER, Kentsel Dönüşüm Şube Müdürleri ve beraberindeki görevli mühendisler ile birlikte Rezerv Alan Proje Çalışmaları yapılan mahallelerde vatandaşları bilgilendirme toplantıları düzenlenmektedir.

TOPLANTININ ANA BAŞLIKLARI

PROJELER NE ZAMAN HAYATA GEÇİRİLECEK?

Bu bir süreç ve projeler etap etap hayata geçirilecektir. Malatya’nın genel olarak 40’ a yakın proje alanı bulunmaktadır ve günden güne artış göstermektedir. Kesin bir zaman söylemek için TOKİ’nin yapacağı ihaleleri ve ihale sürelerini beklemek en sağlıklısı olacaktır.

REZERV YAPI ALANINDA KİMLER KONUT/TİCARET SAHİBİ OLABİLECEK?

Rezerv yapı alanı ilan edilen bölgedeki mülk sahiplerine konutu olan hak sahibine konut, ticarethanesi olan hak sahibine ise ticarethane verilecektir.

REZERV ALANDA BULUNAN ORTA HASARLI BİNALARIN DURUMLARI NE OLACAK?

Güçlendirme projesi bulunmayan Orta Hasarlı binaların durumu Ağır Hasarlı gibi değerlendirilip yıkımı gerçekleştirilecektir. Güçlendirme projesi onaylanan binalar ise Bakanlığımızca değerlendirilecek ve korunup korunmaması hususunda projeye uygunluk durumuda göz önünde bulundurularak karar verilecektir.

AZ HASARLI VEYA HASARSIZ YAPILARIN DURUMLARI NE OLACAK?

Bu binaların durumu Riskli Yapı Analizi yapıldıktan sonra değerlendirilecektir. Şayet binanın Riskli çıkması durumunda yıkımı gerçekleştirilerek hak sahiplikleri oluşturulacak, Riskli değil ise bina sahipleri ile Bakanlığımız arasında uzlaşma yoluna gidilerek süreç ilerletilecektir.

KİRA YARDIMI YAPILACAK MI?

Rezerv Alan İlan edilen bölgede kalan yapıların Riskli Bina Tespit çalışmaları sonucuna göre yıkılan yapıda bulunan hak sahiplerine kira yardım desteği Kurumumuzca yapılacaktır.

REZERV ALANA GİRMEK İSTİYORUM NE YAPMALIYIM?

Rezerv alana girmek isteyen site ve bölgelerin önerilerini Muhtarlar ve bağlı bulundukları Belediyeler aracılığı ile Kurumumuza iletmeleri gerekmektedir.

REZERV ALANDAN ÇIKMAK VEYA YAPIMIN KORUNMASINI TALEP EDİYORUM NE YAPMALIYIM?

Rezerv alanda bulunan binaların Riskli Yapı Analiz sonucuna bağlı olarak bu durum değerlendirilmekte olup, analiz yapılmadan önce herhangi bir işlem yapılamamaktadır.