Ortahisar Belediyesi, kamu personelini ‘Sıfır Atık’ konusunda bilinçlendiriyor

TRABZON-BHA

Proje koordinatörü Ezgi Kazan; PTT Genel Müdürlüğü, İstatistik Kurumu, Adli Tıp, İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları, DSİ, DMO, İl Tarım Müdürlüğü, MTA, İl Emniyet Müdürlüğü, Liman Başkanlığı, İLBANK, Petrol Ofisi, TEİAŞ, KTÜ, TMO, Deniz Komutanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü olmak üzere 21 kamu kuruluşunda toplamda 821 kamu personeline ‘Sıfır Atık’ eğitimi verildiğini aktardı.
Kamu kurum ve kuruluşlarının personeline; ambalaj atıkları (cam, plastik, kağıt, kompozit atıklar) ve bitkisel atık yağların geri kazanımı ve atık piller, tekstil atıkları, atık ilaçlar, florasan lambalar ile elektronik atıkların ayrı toplanmasıyla ilgili bilgiler anlatıldı.

“Bitkisel atık yağları lavaboya dökmeyin”

Çevre Mühendisi Ezgi Kazan kamu personeline yaptığı sunumda ‘Sıfır Atık’ konusunun atıkların ilk üretildiği mekânlarda, yani kaynağında başladığına vurgu yaparak şöyle konuştu: “Ambalaj atıkları cam, plastik, metal, olarak kaynağında ayrı toplanmalı. Yani oturduğumuz konutlarda, çalıştığımız işyerlerinde ve eğitim aldığımız kurumlarda bu tür atıkları ilgili bölümlerine atmak çok önemli. Atık ayrıştırma kaynağında başlar. Bunu asla unutmamalıyız. Yine bitkisel atık yağların kaynağında biriktirilmesi, lavabolara dökülmemesi gerekiyor. Bu şekilde denizlerin, içme sularının kirlenmesini önlemiş oluruz. 1 litre atık bitkisel yağ 1 milyon litre suyu kirletiyor. Bu suların temizlenmesi çok maliyetli ve külfetli bir iş. Biyolojik ve kimyasal arıtma tesisleri gerekiyor. Bunlar da çok pahalı tesisler. O nedenle atık yağları lavabolara dökmemek ve ayrı kaplarda toplamak çok önemli. Vatandaşlarımız atık yağlarını mahallelerimizdeki muhtarlıklarımıza giderek burada bulunan yağ toplama bidonlarımıza dökebilirler.”
Koordinatör Kazan, eğitim verilen kurumlara afiş ve iç mekân kutuları verildiğini, sıfır atık konusunda kurumlarda yaşanan sıkıntıların ve eksikliklerin eş zamanlı olarak giderildiğini belirterek, kurumlar ve çevre görevlileriyle sağlam bir iletişim alt yapısı oluşturulduğunu dile getirdi.

“Atık piller geri dönüştürülüyor”

Atık pillerin, kartuşların ve tonerlerin içindeki kimyasallardan dolayı ayrı biriktirilmesi gerektiğini ifade eden Kazan, “1 adet atık pil içindeki ağır metallerden dolayı 4 metre kare toprağı kirletiyor. O nedenle mutlak suretle gelişi güzel çöp kutularına ya da çevreye atılmamalı. Ayrıca atık pilleri artık ülkemizde geri dönüştüren tesisler var. Tap (Taşınabilir Pil Üreticileri) Derneği tarafından toplanan primer atık piller Kocaeli ilinde Exitcom Geri Dönüşüm Tesisleri’nde ayrıştırma bandında ayrıştırıldıktan sonra kırılarak mıknatıs, elek ve çöktürme yöntemleriyle içerisindeki değerli maddeler geri kazanılıyor. Tehlikeli olanlar ise Şile’de sızdırmaz kuyulara gömülmektedir. Biz vatandaşlarımıza şarj edilebilen pilleri kullanmalarını öneriyoruz. Atık ilaçların eczanelere ve atık getirme merkezlerine getirilmesi sağlanmalı. Bunların bünyesinde de kimyasallar var. Vatandaşlarımız, florasan lamba, elektronik atıklar ve diğer atıklarını Ortahisar Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne getirebilirler. Tekstil atıkları da geri kazanılabilir. Tekstil atıklarını geri dönüştüren fabrikalar var. Bunlardan iplik üretiliyor. Tekstil atıklarının kullanılabilir ve yeni olanları Afrika ülkelerine veriliyor.” diye konuştu.

65 Bağımsız atık toplayıcı kayıt altına alındı

Ortahisar Belediyesi, bütün binalarında ve ilçenin tamamında ‘Sıfır Atık’ projesini uygulayarak gerekli kriterleri tamamladığı için Trabzon’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ‘Sıfır Atık’ belgesi alan ilk ve tek belediye oldu. Ayrıca, Ortahisar Belediyesi ilçe genelinde 65 bağımsız atık toplayıcıyı kayıt altına aldı. Resmi olarak atık toplama koşullarını karşılayan bu kişiler; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da onaylandı.

Mahallelere Mobil Atık getirme Merkezleri konuldu

Ortahisar Belediyesi ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında eğitim öncesi kurumlara iç mekân kutuları, dış mekân kumbaraları ve bilgilendirici afişler dağıtıyor. Vatandaşlar, florasan lamba, elektronik atıklar ve diğer atıklarını Ortahisar Belediyesi’nin 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne, mahallelerde bulunan atık getirme evleriyle mobil atık getirme merkezlerine de getirebilirler.
Proje, mart ayında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personeline eğitim verilmesiyle devam edecek.