TÜBİTAK BİGG Spor Ödülleri Sahiplerini Buldu
Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile birlikte spor araştırmaları programı kapsamında yeni bir çağrıya çıkıyoruz.
Bu çağrı ile sportif faaliyetlerde karşı karşıya kalınan zorlukları ve güncel yönelimleri ele alan bilimsel araştırma projelerini destekliyoruz. Çağrısı kapsamında yine Gençlik ve Spor Bakanlığımızla beraber, gençlerimizi 21. Yüzyılın yetkinlikleriyle buluşturarak genç istihdamını güçlendireceğiz.
Gençlerimizde iklim ve çevreye duyarlılıklarını, bilinçlerini artıracak politika ve uygulama modellerini geliştireceğiz. Bu iki programı geleneksel hâle getirerek de Türkiye Yüzyılının mimarı gençlerimizin gücüyle Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimize daha hızlı ulaşacağız.” dedi.
İstanbul’da düzenlenen TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BİGG) Spor Ödülleri’ne Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak birlikte katıldı. Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, teknolojik ilerlemelerin hayatın her alanını yeniden şekillendirdiğini söyledi.
Bakan Kacır, spor endüstrisinin de bu dönüşümden etkin bir biçimde payını aldığını ifade etti. Taraftar etkileşim platformlarından gerçek zamanlı analitiklere kadar teknolojinin spor endüstrisinde yeni standartları belirlediğine değinen Bakan Kacır şunları kaydetti:
DEVRİM NİTELİĞİNDE GELİŞMELER: Yapay zekâ, büyük veri ve nesnelerin interneti gibi teknolojilerin öncülüğünde, spor endüstrisinde yaşanan devrim niteliğindeki gelişmeler; spor ekosisteminin tüm paydaşları için eşi benzeri görülmemiş düzeyde erişim, kişiselleştirme ve verimlilik imkânı sunuyor. Yenilikçi teknolojiler veri odaklı karar alma süreçlerinin önünü açarak sporcu performansı ve güvenliğini üst düzeye çıkarıyor.
FIRSAT PENCERESİ: Spor teknolojileri pazarının büyüklüğü, geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 milyar dolarken, 10 yıl içinde 52,7 milyar dolara ulaşması öngörülmekte. Büyüyen ve gelişen spor teknolojileri, aynı zamanda inovasyon odaklı yeni nesil girişimlere fırsat penceresi oluşturuyor.
VERGİSEL DESTEK: Spor alanında proje yürüten Teknoparklarımızdaki 450 teknoloji girişimimize ve 1 Ar-Ge merkezimize vergisel destekler sunuyoruz. TÜBİTAK destek ve burs programları kapsamında spor alanında toplam 237 proje ve 871 bilim insanı ile gencimize 1,2 Milyar TL destek sağladık. Ülkemizi spor teknolojilerinde daha iyi noktaya taşımak üzere gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızda şüphesiz en önemli paydaşımız, destekçimiz, “Millî Teknoloji Hamlesi” vizyonumuz doğrultusunda gençlerimizi odağımıza aldığımız her projede en az bizim kadar elini taşın altına koyan Gençlik ve Spor Bakanlığı’mız.
BİR ARAYA GETİRDİK: Spor bilimlerinde nitelikli bilimsel araştırma ve geliştirme kapasitemizi güçlendirmek üzere açtığımız TÜBİTAK Spor Araştırmaları Çağrısıyla sporun insan fizyolojisindeki etkilerinden yapay zekâ tabanlı destek sistemlerine kadar toplam bütçesi 62,7 milyon lira olan 30 projeye eş finansman sağladık. Yine Gençlik ve Spor Bakanlığı’mız ile beraber gerçekleştirdiğimiz artık başlı başına bir marka hâline gelmiş “BİGG SPOR Ödülleri Yarışması ile de teknoloji ve sporu bir araya getiriyoruz. Girişimcilerin “spor teknolojilerine” yönelik yenilikçi fikirlerinin ticarileşmesini sağlıyoruz.
ÇARPAN ETKİSİ: İthal spor malzemelerinin yerlileştirilmesinden spor teknolojilerinde artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamalarına, büyük veri analizi uygulamalarından sporda sensör teknolojisine kadar 7 farklı kategoride 67 girişimimiz çağrıya başvurdu. Yapılan değerlendirmeler sonrasında ilk 5 sırada yer alan girişimcilerimize 4,5 milyon lira destek sağlıyoruz. Yürüttüğümüz fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının girişimcilerimiz için çarpan etkisi oluşturmasını sağlıyoruz.
SPOR ARAŞTIRMALARI ÇAĞRISI: TÜBİTAK BİGG Spor Ödülleri töreni vesilesiyle bu kürsüden bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile birlikte spor araştırmaları programı kapsamında yeni bir çağrıya çıkıyoruz. Bu çağrı ile sportif faaliyetlerde karşı karşıya kalınan zorlukları ve güncel yönelimleri ele alan bilimsel araştırma projelerini destekliyoruz. Bu bilimsel çalışmaları, Türk sporunun gelişimine entegre etmeyi hedefliyoruz.
İSTİHDAMI GÜÇLENDİRECEĞİZ: Aynı zamanda yakın zamanda ilk kez çıkacağımız Gençlik Araştırmaları Çağrısı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığımızla beraber, gençlerimizi 21. Yüzyılın yetkinlikleriyle buluşturarak genç istihdamını güçlendireceğiz. Gençlerimizin iyi oluşlarını ve toplumsal hayata katılımını hedefleyen araştırma projelerini destekleyeceğiz. Gençlerimizde iklim ve çevreye duyarlılıklarını, bilinçlerini artıracak politika ve uygulama modellerini geliştireceğiz. Bu iki programı geleneksel hâle getirerek de Türkiye Yüzyılının mimarı gençlerimizin gücüyle Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimize daha hızlı ulaşacağız.
ÖDÜL ALAN BAZI PROJELER
Yapılan konuşmaların ardından spor ve sporla ilişkili alanlarda yeni bilgi üretilmesi, yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi, teknolojik girişimciliğin desteklenmesi, spor teknolojileri alanında farkındalığın artırılmasına katkı veren firmalara ödülleri takdim edildi. Yapılan değerlendirmeler sonunda BİGG Spor Ödülü ve Mansiyon belgesi alacak firmalar belirlendi. Ödüle değer görülen bazı projeler şöyle:
Elektronik Performans Takip Sistemi (EPTS) ile sporcuların antrenman yüklerinin planlanmasını sağlamak için konum, hız, nabız, oryantasyon ve kuaternüyon bilgileri toplanıyor.
Sporda yapay zeka uygulamaları ile sporcuların antrenman öncesi ve sonrası termal kamera ile alınan görüntülerini analiz ederek fiziksel durumları takip edilerek, 40 farklı kas grubu için sporcuya özgü sakatlık risk tahmini yapılıyor.
Dijital performans geri bildirimli kano ergometresinin geliştirilmesi ile kano hareketi mekanikleri simüle edilerek, karada kano antrenmanı imkânı sağlanıyor.
Okculuk Sporuna yönelik yüksek atış başarısı sağlayan tüm kanat tiplerine uyumlu yay gövdesi ile havacılık endüstrisinde kullanılan özel alüminyum alaşım, yerli üretim yay gövdesinde kullanılarak, katma değeri yüksek, inovatif ve yerli bir ürün yay gövdesi elde edildi.
Toplu Antrenmanlarda ve Kişisel Sportif Faaliyetlerde Kullanılan Kablosuz Sporcu Eğitim ve Antrenman Geliştirme Sistemi ile sporcuların toplu ya da tek başına yapılan antrenman veya çalışmalarının izlenmesi ve ölçülebilmesi için donanımsal yapı ve otomasyon yazılımı ile desteklenmesini sağlandı.
Taşınabilir Kablolu Fitness Ekipmanı ve Dijital Koçluk Uygulaması ile farklı aparatlarla 200’den fazla egzersizin yapılmasına imkan tanınıyor; kadın, genç, engelli ve dezavantajlı gruplara spor yapma fırsatı sunuluyor.
Aktif Spor Yapan Sporcularda Görülen Kristal Kaymasına Bağlı Vertigo Hastalığının Tedavisi için Geliştirilmiş Olan Yapay Zeka Destekli Robotik Tedavi Sistemi ile kristal kayması olarak isimlendirilen hastalığın teşhis ve tedavisi için 3 aşamalı bir sistem geliştirildi.
Sporcu Yaralanması Sonrasında ve Sporcu Performans Takibinde Kullanılacak Sanal Gerçeklik Destekli Yeni Nesil Denge, Refleks ve Zıplama Yüksekliği Ölçüm Cihazı ile yaralanma sonrası sporcunun bazı verileri ölçülerek uzmanlara raporlanacak.
Yapay Zeka Oyuncu Endeksi ve Analiz Platformu ile oyuncuların maç sonu performansları detaylı olarak analiz ediliyor.
Giyilebilir Tüm Vücut Kas Uyarım Sistemi ile sporcularda kasa doğrudan elektrik akımı uygulanarak antrenman yoğunluğu arttırılıyor.
Öngörülü Oyuncu ve Takım Performans İstatistikleri Üreten ve Görselleyen Yazılım ile futbol verisini filtreleme yöntemleri ve kümeleme gibi temel yapay zekâ algoritmaları ile zenginleştirilerek yeni futbol bilgileri açığa çıkarılıyor.
Eskrim kablosuz skorlama sistemi ile eskrim kablosuz skorlama sistemi ve puanlamanın takip ediliyor.
Spor teknolojilerinde artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları ile okçuluk sporu için haptik simülatör ve hedefteki sensörler ile deneyim