Yerli Petrol ve Doğal Gazda Rekor
Bakan Bayraktar, Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen ‘6. Enerji ve İklim Forumu’na katıldı. Burada gazeteciler Dilek Güngör ve Okan Müderrisoğlu’nun sorularına yanıt veren Bayraktar özetle şunları söyledi:
YENİ DENETİM MEKANİZMASI: Madenlerle alakalı geçen yıl 8 binin üzerinde denetim yapmışız. İliç’teki altın madenini iki kez denetlemişiz. Denetim kalitesiyle alakalı iyileştirmemiz gereken bir alan olduğunu görüyoruz. Bu anlamda yasal birtakım düzenleme hazırlıklarımız var. Özellikle bankacılık denetleme metodolojisine benzer bir metodolojiyi düşünüyoruz. Yani ayrı bir kurum mu olur? Onu henüz kararlaştırmış değiliz.
3 ALTERNATİFLİ PLAN: Türkmen doğal gazının Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden de Avrupa’ya gitmesiyle alakalı bir anlaşma imzaladık. Türkmen tarafının da istekliliğini görmek ve bunu anlaşma yoluyla teyit etmek bizim için önemliydi. 3 alternatifimiz var. Biri, Türkmen gazının swap yoluyla İran üzerinden Türkiye’ye gelmesi. Bir diğeri, İran ve Azerbaycan üzerinden yine swap yoluyla Türkiye’ye gelmesi. Bir diğeri de esasen daha uzun soluklu, daha sürdürülebilir ve daha büyük kapasiteli olan Hazar geçişli bir boru hattıyla Türkiye’ye gelmesi. Bunların hepsi masada. İlk etapta 2 milyar metreküpe kadar Türkmen gazını Türkiye’ye getirebiliriz.
AÇIK, KAPALI YAPTIRIMLAR: Akkuyu’da ilk reaktörün devreye alınmasıyla alakalı bizim hedefimiz 2024 yılı. Yani bu yıl içerisinde ilk elektriği üretmek istiyoruz. Ama süreçte karşı karşıya olduğumuz açık ve kapalı bazı yaptırımlar var. Özellikle Rosatom’un karşı karşıya olduğu bazı sıkıntılı durumlar var. Sinop’la alakalı ilgisi olan 2 ana ülke var. Rusya ve Güney Kore. Güney Kore de çok ilgili o projeyle. Trakya’yı ağırlıklı olarak Çin’le konuşuyoruz. Orada da çok ciddi bir noktaya geldik. İnşallah bu sene içerisinde onun adını koymamız gerekiyor.
HEDEF 40 MİLYON METREKÜP: Karadeniz, Sakarya Gaz Sahası’ndaki keşif Ağustos 2020. Çok kısa bir süre içerisinde oradaki gazı karaya çıkardık. O gaz şu anda evlerimizde kullanılır hale geldi ve bugün itibariyle o sahadan 3 buçuk milyon metreküplük üretim yapıyoruz. Kararlılıkla 10 milyon metreküp güne doğru gidiyoruz. Hedefimiz 40 milyon metreküp. 40 milyon metreküpe çıktığımız gün de 15 milyon hane halkının doğal gaz ihtiyacı tamamen Sakarya Gaz Sahasından karşılanmış olacak.
3 YENİ KUYU GELİYOR: Karadeniz keşfi kadar değerli keşiflerden bir tanesi Gabar keşfi. Gabar’da 100 bin varile 2024 sonunda ulaşmayı hedefliyoruz. Yine güncel rakamı sizlerle paylaşayım. 37 bin varili geçmiş durumdayız şu anda günlük üretimde. Ama hemen bu ay sonuna kadar 3 yeni kuyu geliyor. Bu ay sonuna kadar hedefimiz 40 bin varili geçmek. Ondan sonra Nisan’da da 9 yeni kuyuyla ki bu kuyular yaklaşık bin varil civarında günlük üretim yapıyor. Dolayısıyla 50 binlere doğru yani yılın ilk yarısını bulmadan inşallah oraya gelmiş olacağız.
SÜPER İZİN MEKANİZMASI: Yenilenebilir alanda özellikle güneş ve rüzgar alanında çok ciddi bir yatırım iştahı devam ediyor. Üzerinde çalıştığımız konulardan bir tanesi yatırımlarda bu izin süreçlerini daha hızlı, daha etkin, daha efektif hale getirmek. Ben onun adına süper izin diye bir şey söyledim. İlgili kamu idarelerinde artık beklemenin olmadığı ve mutlaka belli bir süre içerisinde kararın nihai anlamda oluşturulduğu ve yatırımcıya ‘Kardeşim sen artık finansmanını vesaireni bu sürede ayarlayıp bir an önce bunu yatırıma dönüştür.’ diyeceğimiz bir modeli meclis gündemine seçimden sonra getireceğiz.
YURT İÇİ ÜRETİM YARIYI GEÇTİ: Türkiye Petrolleri’nin Türkiye’deki üretimi, ilk kez yurt dışı üretimini geçmiş durumda. Çok uzun yıllar sonra. Türkiye’de petrol ve doğal gaz birlikte düşünüldüğü zaman yaklaşık 116 bin varil günlük üretime ulaşmış durumda. Yurt dışında da 116 binin başındayız henüz. Dolayısıyla 232 bin varile ulaşan bir toplam üretimi var Türkiye Petrolleri’nin.