“ORDU DAHA DA YAŞANABİLİR BİR DURUMA GELDİ”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, CNN Türk’te Kaan Temeltaş’ın sunduğu Gündem Haber Kuşağı’na canlı yayın konuğu oldu.

İklim ve enerji krizine yönelik Ordu’da Büyükşehir Belediyesi uhdesinde yapılan yatırımlara ışık tutan Başkan Güler, “Riskleri düşünerek pandemiden önce başlattığımız çalışmaların bize çok büyük avantajı oldu. Ordu gibi avantajları fazla olan bir ilde başlattığımız çalışmalar ilimizi daha yaşanabilir bir duruma getirdi” dedi.

“ORDU’DA YENİ BİR DÖNEMİ BİRLİKTE YAŞAYACAĞIZ”

Tüm dünyada gündemin ilk sıralarında yerini alan iklim krizine yönelik Ordu’da önemli çalışmaların hayata geçirildiğini söyleyen Başkan Güler, “Daha önce çalıştığım kurumlarda risk komitesi başkanlıkları yapmış biri olarak, dünyanın içinde bulunacağı riskleri hesap ederek ilimizdefarklı bir belediyecilik tatbik etmeye başladık. Bunun içinde tarım, gıda güvenliği, turizm vs. gibi başlıklar var. Yol ve su hizmetlerini belediyecilik faaliyetleri olarak zaten hayata geçiriyoruz. Bunun dışında bu riskleri de düşünerek enerji krizi dahil olmak üzere iklim değişikliklerini göz önüne alarak birtakım çalışmaları başlattık. Bunu pandemiden de önce başlattık. Bu öngörünün bize çok büyük avantajları oldu. Çünkü bu enerji kriziyle birlikte gıda ve su krizi de beraberinde geliyor. Bunları da göz önünde bulundurarak Ordu gibi avantajları olan bir ilde sadece ilimizi değil, çevre illeri de düşünerek bir çalışma başlattık. Bunun da isabetini uygulamada görüyoruz. Dolayısıyla zaten çok güzel olan, doğal zenginlikleri olan bölge şu anda ideal, yaşanılabilir ortamlardan biri haline geldi. Belediyecilik faaliyetleriyle bir paket halinde Ordu’da yeni bir dönemi birlikte yaşayacağız” diye konuştu.

“ORDU GÜZELLİKLERİYLE DAHA DA ÖN PLANA ÇIKACAK”

Ordu’da turizme yönelik yapılan çalışmaları anlatan Başkan Güler, “Ordu yaylaları, kanyonları, şelaleleriyle çok farklı bir yer. En büyük avantajı da doğal güzelliklerinin bozulmamış olması. Bu çok büyük bir avantaj. Havası ve bozulmamış doğasıyla dikkat çeken ilimizde turizmi tetikledik. Oteller yaptık ve oralara ulaşımı kolaylaştırmak için yolları modern hale getirdik. Şirket kurduk ve denize en yakın yaylalardan biri olan Çambaşı Yaylamızı bungalovlar ve diğer yatırımlarla çekim merkezi haline getirdik. Görülmeye değer bir il olan Ordu’nun tanıtımına ağırlık veriyoruz. Gastronomi merkezli bir il haline getirerek gelen kişiler aynı zamanda sağlıklı yaşamı da orada bulabilsinler istiyoruz. İlimiz insanlarını denizle barışık hale getirdik.  Ordu güzellikleriyle daha da ön plana çıkacak” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞMALARI BİR BÜTÜN HALİNDE YÜRÜTÜYORUZ”

Ordu’nun yazılım ve enerji konusunda da atağa geçtiğine dikkat çeken Başkan Güler, “İnsan kaynakları açısından Karadeniz’in becerikliliği ortada. Matematik ve temel bilimlere yatkınlık var. Onları ben program yazılımcılığına yönlendirdim. Kodlama programlarını uyguladık. Kendi yazılımlarımızı gerçekleştirdik. Su sayacı yaparak bunu somut bir adıma ulaştırdık. Bunu şu anda satıyoruz. Bütün belediyelerin altyapıda kullanacakları programları yazdık. Yetenekleri yazılımda birleştirerek güzel çalışmalar ortaya çıkardık. Proje liderleri yetirdik. Cumhurbaşkanımızla göreve başladığımızda İGDAŞ’ın başındaydım. Peşinden bakan olduğumda da en uzun süre enerji bakanlığı yaptım. Hem suyun hem de doğal kaynakların kullanımını sağladık. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yasalarını çıkardık. O doğrultuda Ordu’da da bu avantajdan faydalanalım istedik ve rüzgâr enerjisine başladık. Akkuş’ta rüzgâr türbinleri kuruldu. Belediyenin de şirketleriyle kendi enerjimizi üreten bir sistem oluşturuyoruz. Çöpten de elektrik elde ediyoruz. Taşınan sudan dahi elektrik elde ediyoruz. Fındık kabukları üzerine çalışmalar yapıyoruz. Fındığın büyük bir atağı var, onları hem aktif karbona çeviriyoruz hem de enerji üretim çalışmaları yapıyoruz. Daha önceden barajlar yapmıştık. Onlar su krizini önleyecek birer rezervuar aynı zamanda. Bu çalışmaları bir bütün halinde yürütüyoruz” dedi.

“DOĞDUĞU YERDE DOYAN BİR İLİZ”

Halkın desteklenerek Ordu’da üretime başladığını ifade eden Başkan Güler, “Yapılan çalışmaların halka indirgenmesi notasında Düşünen, Üreten, Yarışan Ordu hedefikoyduk. Bu anlayış tuttu. Halkımız hem düşünerek proje üretiyor hem de rekabet ortamı ortaya çıktı. Karadeniz’de 3 ay gibi bir deniz süresi var halbuki Ordu kışın da güzel. Şimdi turizm atağı başlatıp 12 ay Ordu dedik ve esnaflar kışın da dükkanlarını açmaya başladılar. Halk artık üretim yapıyor. Fındığın dışında alternatifleri ortaya koyarak topyekûn bir çalışma ortaya koyuyoruz. Doğduğu yerde doyan bir il konumundayız” diye konuştu.