DİTİB Baden-Württemberg, iftarı kaynaştırdıMUSTAFA KARAMAN

DİTİB Baden-Württemberg Eyalet Birliği’nin geleneksel hale getirdiği ve 13. kez verdiği iftar programını Stuttgart’ta bulunan Piri Reis Restorant’ta verdi. İftar programına ev sahibi başta DİTİB Genel Başkan Yardımcısı ve DİTİB Baden-Württemberg Eyalet Birliği Başkanı Erdinç Altuntaş ve yönetim kurulu üyeleri olmak üzere Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak Kaçar, Stuttgart Ticaret Ataşesi Oya Demirkan, Din Hizmetleri Ataşeleri (Stuttgart) Fatih Burak Mermer, (Karlsruhe) Mesut Özdemir, Avrupa Nizami Âlem Federasyonu Genel Başkanı Erol Yazıcıoğlu, İGMG Württemberg Bölge Başkanı M. Tayyip Sayan, İGBW Başkanı Muhittin Soylu, VİKZ BW Bölge Başkanı Yavuz Kazanç, UID Genel Mrkz. MKYK Üyesi Cahit Öner, Stuttgart Türk Milli Kültür Derneği Başkanı Cevdet Başbuğ, TGBW Bşk. Yard. Oya Poyraz, Württemberg Okul Aile Birliği Federasyonu Başkanı Güner Öztel, THY Stuttgart Müdürü Bilal Arpacı, MÜSİAD Stuttgart Şube Başkanı Duran Tok, EUBA Güney Almanya Başkanı Cem Erçetin, ATGİAD Temsilcisi Faik Ergezen, Tübingen Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Toprakyaran, Baden-Württemberg Eyalet Başbakanlığı temsilen Danışman Simone Helmschrott, Baden-Württemberg Sosyal ve ve Uyum Bakanlığını temsilen Elif Opus, Kilise temsilcileri (Protestan) Prof. Dr. Elisabeth Hartlieb, (Katolik) Dr. Sonja Rupp, Kosova ve Bosna Temsilcileri ile Prof. İbrahim Dzafic, bölgede faaliyet gösteren STK’ların temsilcileri ile siyaset dünyasından temsilciler katılım sağladılar.

KAYNAŞMAYA VESİLE

Kevser Okumuş tarafından sunulan iftar programı Mustafa Kuş’un Kur’an-ı Kerim tilavetini programında katılımcılar gerek Alman olsun gerek ise Müslümanlar olsun pür dikkat ile dinlediler. Programda katılımcıların Ramazan-ı Şerifini mübarek ederek bir selamlama konuşması yapan ev sahibi DİTİB Genel Başkan Yardımcısı Erdinç Altuntaş, konuşmasının Almanca olarak yaptı. Almanya’da şu anda burada yaşayan Müslüman toplumunun sorunlarına da değinerek Avrupa genelinde olduğu gibi Almanya’da da aşırıcılık ve İslam düşmanlığı bazen camilere yönelik tehdit ve saldırı, bazen de özgürlük alanının daraltılması şeklinde kendini gösterebilmekte olduğuna vurgu yaptı. İslam din dersleri ve eğitimine de değinen Altuntaş, “İslam din eğitimi, İslam manevi rehberlik, İslam refah ve gençlik çalışmalarıdır. Bu çalışmanın en önemli başarısı, dini topluluklar, siyaset ve toplum olarak birlikte çalışmamız gereken, tüm hak ve yükümlülükleriyle birlikte kamu tüzel kişilik hakkını elde etmektir. Bu hedef, eşit katılıma yönelik önemli bir adımdır ve Müslümanların yalnızca Baden-Württemberg’e gelmekle kalmayıp aynı zamanda tanındıklarının da önemli bir işaretidir” diyerek ortak çabalarının sadece Müslüman toplumunu değil, Baden-Württemberg’deki tüm toplumu da güçlendirmesi için tüm paydaşlarla açıklık ve saygı ruhuyla çalışmaya hazır olduklarının altını çizdi.

GÜÇLÜ BİR DURUŞ SERGİLENMELİ

Alman dostlarla bu mübarek ayda birlik ve beraberlik içinde hoşgörülü bir atmosferde buluştuklarını vurgulayan Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak Kaçar, iftarı düzenleyen DİTİB BW temsilcilerine de teşekkürlerini iletti. Günümüzde yabancı düşmanlığının giderek artığına dikkat çeken Başkonsolos Koçak Kaçar, “Avrupa’da halen görülebilen ayrımcılıkla, özellikle de kişinin inancından, ülkesinden, etnik kökeninden veya dilinden ötürü karşılaşılabildiği düşmanlıkla veya nefretle mutlaka samimi şekilde mücadele edilmesi gerektiğine inancım sonsuzdur. Antisemitizme karşı olduğu gibi İslamofobi’ye karşı da güçlü bir duruş sergilenmeli ve önleyici adımlar atılmalıdır” diyerek Avrupa genelinde camilere yönelik tehdit ve saldırıların bölgede olumsuz bir şekilde etkilediğini ifade etti. Tübingen Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Toprakyaran ise bir sunum yaparak Üniversitedeki fakültenin faaliyet alanlarını ve bu topluma neler kazandırdıklarını geniş bir şekilde anlattı.