Otizm hastalık değil, farklılıktır
Otizm Spektrum Bozukluğu; belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan yaşamın erken döneminde merkezi sinir sistemi gelişiminin farklılaşması ile ortaya çıkan nörolojik bozukluklardır. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini göstermektedir.
Sessiz, içine kapanık, nasılsa konuşur gibi bazı yanlış inanışlar ya da toplum tarafından damgalanma kaygıları otizmli çocukların tanı ve tedavisinde gecikmelere yol açabilmektedir. Unutulmamalıdır ki Otizm, ne kadar erken yaşta tanınır ve uygun bir şekilde yönlendirilirse, tedavisinde o kadar olumlu sonuçlar alınabilmektedir.
Otizm ismi aynı olsa bile her çocukta farklı belirtilerle görülebilir
Otizm ismi aynı olsa bile her çocukta farklı belirtilerle görülebilir, her çocuğun klinik görünümü, tedavisi ve ilerleyişi aynı olmaz. En etkili tedavi yöntemi otizme yönelik özel eğitimdir. Otizmle mücadelede erken tanının ve eğitimin tedavi sürecinde hayati öneme sahip olduğunu asla unutmamalıyız.
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü münasebetiyle Nisan ayı başta olmak üzere tüm yıl boyunca ilimiz genelinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak otizmli bireylere ve ailelerine çeşitli alanlardaki hizmetlerimizle destek olmaktayız. 206 otizm tanılı bireyimize evde bakım hizmeti kapsamında ailelerine aylık 7608 TL ödeme yapılmaktadır. Ailelerimizi otizm konusunda bilinçlendirme ve rehberlik çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
“Otizmin Farkındayız, Çözümde Bir Aradayız diyorum”
İl Müdürümüz Arif LAÇİN:
“Bu vesileyle; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, otistik çocuklarımızın ve ailelerimizin hayatta mutlu olabilmeleri, sosyalleşmeleri, temel ihtiyaçları olan eğitim ve sağlık hizmetlerinden en iyi ve en uygun şekilde faydalanabilmeleri temennisiyle sevgi ve saygılarımı sunarım.” dedi.