Ömrünü ideallerine adadı

BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – BHA

Sırtını Devlete dayayıp kaderini yaşayan bir engelli olmayı değil, çok çalışıp kurduğu 100 yataklı Bakımevinde dezavantajlı bireylere hizmete adayarak, 40 kişiye ekmek, Devletine milyonlarca vergi veren başarılı bir iş adamı olmayı seçti.

Karanlık dünyasını engelliler için çalışarak aydınlattı

23 yaşında görme yetisini tamamen kaybeden Çanakkaleli İbrahim Batdal, bir görme engelli olarak 16 yıl devletine hizmet ettikten sonra emekli oldu. Emekliliğinin ardından hayatını çalışmaya ve hizmet etmeye adayan Batdal, bir çok başarılı sosyal projenin yanında girişimci ruhunu iş hayatına yansıtarak örnek bir işletme kurdu ve iş dünyasına adım attı. Psikotik Demans (Alzaimer), Şizofren, Bipolar gibi ruhsal hastalıkları bulunan bireylere hizmet eden özel bir Bakımevi inşa eden İbrahim Batdal, bugün Devlet gözetim ve denetiminde eşi ve kızı ile birlikte 67 özel hastaya yüksek standartlarda hizmet veren bir İş Adamı olarak örnek bir vatandaş ve insan olabilmenin onur ve gururunu yaşıyor. YENİ TROYA Gazetesi olarak örnek bir insan, bir Baba, bir Aile Reisi ve İş İnsanı olan İbrahim Batdal’ın başarı ile dolu özet bir hikayesini sayfalarımıza taşıyoruz.

 

Engelliler haftası

Dünyada olduğu gibi Türkiye ve Çanakkale’de de Engelliler Haftası her yıl 10-16 Mayıs tarihlerinde kutlanıyor. Türkiye’de TÜİK verilerine göre nüfusun yüzde 12,29’u engelli bireylerden oluşuyor. Bu da ülkemizde yaklaşık 11 milyon engelli birey olduğunu gösteriyor. Ancak, geride kalan nüfusun hemen tamamı her an engelli bir birey olmaya aday gerçeği ile karşı karşıya bulunuyor. Toplumsal yaşamın her anında ve noktasında yer alan engelliler arasında çok sayıda örnek bilim adamı, iş insanı, siyasetçi ve farklı meslek gruplarından başarılı meslek sahibi bulunuyor. Bunlardan birisi de Çanakkaleli görme engelli İbrahim Batdal, bitmeyen çalışma azmi, hedeflerine odaklı yaşam anlayışı ile başarıdan başarıya koşarak farklılığını ortaya koyuyor.

23 Yaşında görme yetisini kaybetti

Çanakkale merkezde mazbut bir çiftçi ailenin çocuğu olarak doğan ve yaşayan İbrahim Batdal, ömrünün baharı denilebilecek bir dönemde 23 yaşında geçirdiği bir rahatsızlık sonucu görme yetisini tamamen kaybetti. Bu zor sürecin şokunu ailesi ve sevenlerinin desteği ile kısa sürede atlatan Batdal, çalışma hayatına atılarak devlet memuru olarak göreve başladı. Uzun yıllar Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir okulda yardımcı hizmetli kadrosu ile çalıştı. Yaşama sıkı sıkı bağlanan İbrahim Batdal, eşi ve bir kızı ile mutlu bir yuvaya sahip oldu. Batdal, bu süre içerisinde sivil toplum örgütlerinde de yer alarak hizmet etti. Çanakkale Görme Engelliler Derneğinde üye, yöneticilik ve Başkanlık görevlerinde bulunarak onlarca engelliye ve topluma hizmet ederek takdir topladı.

Engelliler için çok sayıda projenin mimarı oldu

İbrahim Batdal, yöneticilik yaptığı sivil toplum kuruluşu bünyesinde ve bireysel olarak çok sayıda projeye başarı ile imzasını attı. Türkiye’nin en başarılı projelerinden birisi olan “Büyük Yürüyüş” ile, farklı etnik ve engel grubundan çok sayıda engelli ile Çanakkale’den Ankara’ya yürüdü. Şehitler diyarı Çanakkale’den, tarihi yarımadanın sembolü 57 nci Alay Şehitliğinden alınan topağı ve Mehmetçiğin başına giydiği kalpağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teslim ederek tüm dünyaya özel mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kobani olaylarının etkili olduğu o günlerde bu projeyi örnek göstererek dünyaya ‘Barış’ mesajları verip kamuoyunda yankı uyandırdı. Batdal, Çanakkale ve bir çok ilde kurum kuruluşların görme engelli yollarını yaparak da hizmet verdi.

Emekli oldu ancak durmadı

İbrahim Batdal çalışma hayatını emeklilik ile noktalandırdıktan sonra yeni denizlere yelken açtı. İnanılmaz çalışma azmi ile en az hiçbir engeli olmayan insanlar kadar cesur ve girişimci ruha sahip olan Batdal, 2018 yılında Sarıcaeli köyünde 63 hasta kapasiteli özel bir bakım merkezi kurarak yeni bir iş yaşamına adım attı. Daha sonra işine odaklanan ve başarı çıtasını daha da yükselten İbrahim Batdal, Çanakkale merkezde eski Huzurevi’nin bulunduğu araziye 100 yataklı Özel Bakım Merkezi inşa ederek hizmetlerinin kapsamını daha da genişletti. Batdal, Kaleninsesi Gazetesinin 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısı ile yönelttiği soruları içtenlikle yanıtladı.

Çanakkale Özel Bakım Merkezi’ni, merkezin Kurucu Müdürü İbrahim Battal, “Burada, dışarıda bir biçimde istismara uğramış, hor görülmüş ya da bir odaya kapatılmak durumunda kalmış engellilerimize, devletimizin katkıları ile en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz. Asıl olan, engelliye engelini hissettirmeden yaşam kalitesini sürdürmesini katkı sağlamaktır” dedi.

40 Kişiye istihdam

Çanakkale Özel Bakım Merkezi Kurucu Müdürü İbrahim Battal, merkezin kuruluş hikayesini, özelliklerini ve amaçlarını şöyle değerlendirdi :  “2018 yılında Sarıcaeli Köyü’nde, 63 kapasiteli Engelli Bakım Merkezi olarak kurduğumuz tesisleri, 2021 yılında Esenler Mahallesi’nde inşa ettiğimiz yeni binaya taşıdık.  Çanakkale Özel Bakım Merkezi, 39 personel ile 66 ruhsal engelli bireye hizmet veriyor. Burada, kesintisiz bakım hizmeti veriyoruz. 18 yaş üstü engelli misafirlerimizi burada ağırlıyoruz. Yatak kapasitemiz 141 olmasına rağmen, engelli misafirlerimizin konforunu düşünerek 99 yatak kapasitesi ile sınırladık”

Kaliteli yaşam için sosyal yaşamlarına dokunuyoruz

Çanakkale Özel Bakım Merkezi’nde engelli bireylerin, günlük yaşamlarının dışında, sosyal, kültürel ve eğitsel faaliyetlerde de bulunduklarını dile getiren Battal, günlük yaşantının bu tür aktivitelerle desteklenmesinin çok önemli olduğunu söyledi. “Halk Eğitim Merkezi’nden öğretmenlerimizin katıldığı atölyemizde, el sanatları, resim ve müzik gibi kurslarımız oluyor” diyen Battal, “Bu kursların sonucunda da engelli misafirlerimizin ürünlerini sergiliyoruz. Önemli gün ve haftalarda gezilerimiz oluyor. Çanakkale Şehitliği gibi tarihi alanlarımızı geziyoruz. Yazın plaja götürüyoruz. Golf Çay Bahçesi, Özgürlük Parkı, AVM gibi alanlarımızda, engellilerimizin sosyalleşmesini ve hayattan kopmamalarını sağlıyoruz. Çünkü burada, engelli bireylerin, sosyal hayattan kopmadan, günlük yaşam pratikleri ve çeşitli kurslarla, becerileri doğrultusunda üretimde bulunmalarını, olabildiğince kaliteli bir yaşantı ile hayatlarını devam ettirmelerini amaçlıyoruz. Binamızın etrafı yüksek duvarlarla kapalı değil, camlarımızda cezaevini andıran korkuluklar, parmaklıklar bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Yaptığımız işin bilincine ve sorumluluğundayız”

İbrahim Batdal, “Kurumumuzun hizmet alanı geniş, riskli ancak sorumluluğu çok büyük. Biz bunun bilincindeyiz. Ben dahil, buradaki 39 personelimiz, engelli bir bireye hizmet ettiğimizi biliyor, onlarla empati kurarak iletişim sağlıyoruz. Çünkü onları en iyi ben anlarım. Kendim de yüzde 100 engelli biriyim. Dolayısıyla, engelli bir bireyin günlük yaşamından tutun da, sosyal-kültürel aktivitelerde ne tür zorluklar yaşadığını çok iyi biliyorum. Dolayısıyla, kurumumuzun tüm personeli, yaptığı işin bilincinde ve sorumluluğundadır. Biz, iyi niyetli ve objektif olan her denetime açığız. Kent ve kentli ile iç içe bir kurumuz. Dolayısıyla rutin, idari denetimlerimizin dışında, vatandaşla da iletişim ve etkileşim halinde bulunan kurumumuz, tabiri yerinde ise her an, herkesçe denetlenebilmektedir. Mahalle sakinleri, yürüyüş yaptıkları sırada etrafımızdan geçiyorlar ve sık sık sohbet ediyoruz. Bizlere teşekkür ediyorlar” dedi.

Engellilerini hissettirmeden yaşam kalitelerini sürdürmek

Battal Engelliler Haftası ile ilgili ise şu mesajları verdi : “10-16 Mayıs Engelliler Haftası, engelli bireylerin toplumda var olduğunu gösteren, farkındalığın üst düzeyde yaşandığı çok önemli bir tarihtir. Bizler, sadece bu tür belirli günlerde değil, her gün, her an, yolda, işte, evde, trafikte kısacası, yaşamın her alanında fark edilmek, günlük yaşama katılabilmek, acıma duygusuyla değil, empati ile yaklaşılmak istiyoruz. Ben uzun yıllardır Çanakkale’de, engelliler konusunda faaliyetleri olan, görme engelli ve duyarlı insanım. Bir engelli bireyin, başka bir engel grubundaki insanlara hizmet ederken, aynı zamanda 39 kişiyi istihdam etmesi kadar gurur verici bir şey olamaz. Burada, dışarıda bir biçimde istismara uygulamaz, hor görülmüş ya da bir odaya kapatılmak durumunda kalmış engellilerimize, devletimizin katkıları ile en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz. Asıl olan, engelliye engelini hissettirmeden yaşam kalitesini sürdürmesini katkı sağlamaktır.

“Engelleri aşarak sırtımı kimseye dayamadan başarmanın gurur ve mutluluğu paha biçilmez”

Başarılı bir iş insanı olarak bundan sonraki yaşamını da hizmet ederek ve çalışarak sürdürme kararlılığında olduğunun altını çizen İbrahim Batdal “Ben yüzde yüz ağır engelli olarak, eşimin üzerinden evde bakım maaşı almak yerine, başka bir engel grubundaki misafirlerimize hizmet etmeyi tercih ettim. Çünkü toplumda engelli olarak yaşamanın zorluklarını çok iyi biliyorum. Bu zorlukları, bizim doğuştan ya da sonradan oluşan engellerimizle, bir arada, sosyal-kültürel ve eğitsel bir yaşam alanında hayatımı idame ettirmeye çalışıyoruz, bunu da kısa sürede başardığımıza inanıyorum” dedi. Battal sözlerini şöyle sürdürdü : “Kurumumuzun Türkiye’deki en iyi kurumlardan biri olduğunu düşünüyorum. TSE kalite belgesi, kurumsal olarak ilk erişilebilirlik belgesini alan kurumlardan olmanın da gururunu yaşıyoruz. Farklı engel gruplarında olmamıza rağmen, empati yapmayı öğreniyoruz. Ben onlarla empati yaptığım gibi onlar da benimle empati yapıyor, ben bina içinde gezerken, görmediğim için bir yere çarpmamam için koluma giriyorlar. Benim için bu paha biçilmez bir gurur ve mutluluktur”