İnşaat Sektörü paydaşları ATO’da düzenlenen panelde bir araya geldi

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) 35 No’lu İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi ve 63 No’lu Proje Hizmetleri Meslek Komitesi’nin, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi iş birliğiyle düzenlediği “Sektör Paydaşları Konuşuyor” paneller dizisinin ilki, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla yapıldı. ATO ev sahipliğinde gerçekleşen panelde, sektörün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri, konusunda uzman panelistlerce detaylı olarak ele alındı.

ATO Başkanı Gürsel Baran ile TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Derya Başyılmaz, ATO 35 No’lu İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi Başkanı ve Türk Dünyası Mühendisler Mimarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Mertoğlu panel açılışında birer konuşma yaptı. Programa, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Halil İlik, Ali İhsan Güçlü ve Ali Yıldız, Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Sarı, ATO’nun 35 No’lu İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi ve 63 No’lu Proje Hizmetleri Meslek Komitesi üyeleri ile TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi üyeleri ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yaptığı konuşmada inşaat sektörünün yaşadığı sorun ve zorluklara dikkati çekerek, “İnşaat sektöründe planlamaya ihtiyaç var” dedi.

DÜNYADA TÜRK MÜTEAHHİTLERİN İZİ VAR”

Türkiye’nin inşaat sektöründe dünyada en önemli ülkelerden biri olduğunu belirten Baran, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde Türkiye’nin dünyada Çin’in ardından ikinci sırada geldiğini söyledi. Baran, “İnşaat sektörü, ekonomimiz için lokomotif bir sektör. 2003 yılından bu yana Türkiye’nin ortalama büyüme hızı yaklaşık yüzde 5,40 düzeyinde iken, inşaat sektörünün, aralarda ivme kaybettiği dönemlere rağmen, ortalaması yüzde 6’nın altına inmedi. Gayrisafi Yurt İçi Hasılamızda önemli paya sahip, gerek yurt içi gerekse yurt dışı projeleriyle, ülkemizin kalkınmasında öncü rol üstleniyor. Bu alanda dünyadaki en önemli ülkelerden biri durumundayız. Dünyanın neresine giderseniz gidin Türk müteahhitlerin izi var” dedi.

Baran, 1980’lerden itibaren sektörde faaliyet gösteren işletme sayılarında artış yaşandığını kaydeden Baran, inşaat sektörünün yaşadığı sorun ve zorlukların çözüme kavuşturulması açısından planlamanın önemine de dikkati çekti. Baran, “İnşaat sektöründe planlamaya ihtiyaç var” diye konuştu.

“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Başkan Derya Başyılmaz da yaptığı konuşmada, inşaat sektöründe etkin rol alan mimar, mühendis, müteahhit, yerel yönetimler, kamu kurumları, şehir plancıları, yapı denetçileri gibi kritik konumda olan paydaşların sektöre dair çeşitli problemlerinin olduğunu dile getirdi. Ekonomiye ve konjonktüre bağlı olarak konut üretiminde bazen artış, bazen daralma yaşandığını kaydeden Başyılmaz, “Ekonomik belirsizlikler, finansman zorlukları, maliyet artışı, ruhsat ve planlama süreçlerindeki sıkıntılar, arz talep dengesinin değişimi gibi hususlar tüm sektör

paydaşlarını etkiliyor. Temel anlamda aynı dertlerden muzdaribiz. Uzlaşı ortamı içerisinde bir araya gelerek farklı fikirlerle ve önerilerle birbirimizi beslemek, birlikte çalışmak, sürece birlikte katkı sağlamak ve nihayet olarak birlikte başarmak adına elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

“ÖNÜMÜZDE SOKAK ARASI DEĞİL, BİR OTOBAN VAR”

ATO’nun 35 No’lu İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi Başkanı ve Türk Dünyası Mühendisler Mimarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Mertoğlu da açılışta yaptığı konuşmada, düzenledikleri bu panel sayesinde sektörün bütün taraflarının aynı masada, aynı ortamda konuşmaya başladığını dile getirdi. Mertoğlu, “Konuşmaya başlamak demek birçok şeyin artık çözüleceğinin ışığıdır. Bizim şu an sıkıntılarımız herhangi bir belediyede, herhangi bir mahallede yaşadığımız sıkıntılar değil. Biz şu an bu sıkıntıları çözersek 85 milyon nüfusumuzun sorununu çözmüş olacağız. Sektör açısından 300 milyonluk Türk nüfusunun bulunduğu bir coğrafyayı, potansiyeli konuşuyoruz. Dünyada iki tane müteahhit millet var. Çin ve Türkiye. Biz kendi içimizdeki bu olguları birer taş gibi yerine koyduğumuz zaman önümüzde bir sokak arası değil, bir otoban var” diye konuştu.

PANELİN İKİNCİSİ HAZİRAN’DA

Açılış konuşmalarının ardından ATO Başkanı Baran, katılımcılara plaket takdim etti.

Panel, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mimarlık Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şeyda Emekçi’nin moderatörlüğü, ATO Meclis Üyesi Mücahit Şentürk, Türk Serbest Mimarlar Derneği Başkan Yardımcısı Ragıp Güneş Gökçek, Şehir Plancısı Musa Özalp, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Zeynep Taş Gökdoğan ve Saltuk Furkan Topçu ile Şehir Plancısı Dr. Kadir Hakan Yazar’ın katılımı ile gerçekleşirken; sektörün sorunları ve çözüm önerileri detaylı olarak ele alındı.

Paneller dizisinin ikincisi yine ATO ev sahipliğinde, Haziran Ayı içinde gerçekleştirilecek.