Radyoterapi tedavisi artık Çorum’da

Ayhan AYKANAT/Çorum-BHA

Tedavi süreci nedeniyle onkoloji hastalarını sık sık şehir dışına gitmek zorunda bırakan radyoterapi tedavisi, artık Çorum’da da hastalara verilebiliyor. Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi’nde açılan Radyasyon Onkoloji Kliniği ile birlikte kanser hastaları, tedavi için şehir dışına gitmek zorunda kalmıyor. Merkezde verilen bu hizmetle birlikte hastalar, kanseri yenme yolundaki bu zorlu süreci aileleriyle birlikte geçirebilecek.

Çorum’da yayımlanan Kesin Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aykanat’ın çabası, AK Parti önceki dönem Çorum Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan’ın da girişimleriyle kente kazandırılan Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi, Çorum’da kanser hastalarının umudu olmaya devam ediyor.
Sağlık Bakanlığı, Çorum Özel İdaresi ve Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortaklığıyla yapılan projenin temeli 2020 yılında atılmıştı. Aradan geçen dört yılın ardından merkez, geçtiğimiz yılın Haziran ayında hastalara hizmet vermeye başladı.

Merkezde kanser hastalarını sevindiren yeni bir gelişme daha yaşandı. Merkez bünyesinde radyoterapi tedavisi verilmeye başlandı. Ocak ayında başvurularını tamamlayan Radyasyon Onkoloji Kliniği, gerekli onayları almasının ardından yaklaşık 2,5 aydır hasta kabul etmeye devam ediyor.
Radyasyon Onkoloji Kliniği, kapılarını bir kez daha Kesin Karar Gazetesi’ne açtı. Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aykanat’ı konuk eden Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Melike Pekyürek Varan, klinikte hastalara sağladıkları hizmete ilişkin bilgiler verdi.

Radyoterapi nedir?

Radyoterapi sürecini anlatan Pekyürek Varan, “Radyoterapi, ışın tedavisi, biraz daha yaş artınca şua tedavisi diyoruz. Bu tedaviyi hastalığın her aşamasında kullanabiliyoruz. Ameliyat öncesi hazırlık yapabiliyoruz, ameliyat sonrası kalan tümör dokusunu yok etmeye yönelik çalışma yapabiliyoruz, bazı hastalarımızda da tümörün tamamını radyoterapiyle yok etme şansımız oluyor. Destek olarak kemoterapi ekleyebiliyoruz. Bazen beraber uygulamalar yapabiliyoruz” diye konuştu.

2,5 Ayda 620 hasta

2,5 ayda 620 hastaya radyoterapi hizmeti verdiklerini vurgulayan Melike Pekyürek Varan, çevre illerden de hasta kabul ettiklerini kaydetti. Pekyürek Varan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2,5 aydır hizmet veriyoruz. Bugüne kadar 620 vatandaşımıza hizmet vermişiz. İnsan sayılardan bahsetmeyi sevse de bir hastaya dahi dokunsak ne kadar büyük bir fayda. 620 tedavi uygulamışız. Birçok kanser türüne tedavi verebiliyoruz. Veremediğimiz bazı türler var ama hastalarımızın çoğunluğuna tedavi sağlayabiliyoruz. Sadece Çorum’dan değil özellikle Amasya’dan çok hasta geliyor. Her beş hastadan birisi Amasya’dan geliyor. Yüzde 20 oranında. Çevre illerimize de hizmet veriyoruz. Bölgemiz için bu hizmet önemli.”

“Kanser hastalarının yüzde 90’ı Çorum’da tedavi olabilir”

Ünite içerisinde yer alan cihazın bazı hastalıklar hariç tüm kanser hastalıkları için radyoterapi tedavisi uygulayabildiğini dile getiren Pekyürek Varan, “Şu anda ‘sıfır sevk oranımız var’ diyemiyoruz. Cihazımızın bazı hastalıklarda eksik kaldığı yerler olabiliyor. O noktalarda hastalarımızın iyiliğini gözeterek daha donanımlı merkezlere yönlendiriyoruz. Ancak sevk oranımız çok çok azaldı. Çorum, yüzde 90 oranında sevki önledik” şeklinde konuştu.

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Melike Pekyürek Varan, hastaların yaşadıkları yerlerde radyoterapi tedavisi alabilmesinin önemine değinmeyi de ihmal etmedi. Pekyürek Varan, “Bu hizmeti şehrimizde verebiliyor olmamız önemli. Artık Çorum’da yaşayan kanser hastaları, evlerinde aileleriyle birlikte bu zorlu süreci geçirebiliyor. Hastaların ömrünü uzatıyoruz, yaşam kalitesini artırıyoruz. Daha da önemlisi hastalarımız yaşadıkları yerde bu tedaviyi alabiliyorlar” ifadelerini kullandı.