Tarihi eser kaçakçılığına büyük darbe

Ankara-BHA

İzmir merkezli 24 ilde düzenlenen “DEFİNE-1” operasyonlarında, kaçak kazılarla elde edilen ülkemize ait tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine satarak “Uluslararası Tarihi Eser Kaçakçılığı” yapan organize suç örgütüne büyük darbe vuruldu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen operasyonlarda, 47 şüpheli yakalandı.

Operasyonlar, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucu, İzmir merkezli olarak Ankara, Adana, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Eskişehir, Hatay, Isparta, İstanbul, Karaman, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Trabzon ve Aydın illerinde gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında, tarihi eser kaçakçılığı ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçlarından aranan şüphelilere yönelik kapsamlı bir inceleme yapıldı.

Yapılan çalışmalarda, şüphelilerin banka hesap hareketlerinin incelenmesi sonucu Avrupa ve ABD’de faaliyet gösteren 5 farklı müzayede evinden, örgüt elebaşı konumundaki “Pazarlamacı” olarak tabir edilen şahsa ve aile bireylerine günümüz kuru ile yaklaşık 72 milyon TL döviz cinsinden para gönderildiği belirlendi. Bu paranın, suç grubu üyeleri ve bu gruba menfaat sağlayan şahıslar arasında paylaştırıldığı tespit edildi.

Ayrıca, 2020 yılında Hırvatistan’da ele geçirilen ve ülkemize iade edilen 1.057 adet tarihi eserin de örgütün faaliyetleri kapsamında yurt dışına çıkarıldığı belirlendi.

Operasyonlar sonucu, 6.325 adet sikke, 997 adet obje, 5 dedektör, 2 ruhsatsız tüfek, 1 ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişek ele geçirildi.

İçişleri Bakanlığı, tarihi ve kültürel mirasımıza zarar veren, bu topraklara ait tarihi eserleri yurt dışına kaçırmaya çalışan tarihi eser kaçakçılarına karşı mücadelenin kararlılıkla süreceğini ve tüm suçluların adalete teslim edileceğini vurguladı.