Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, artık halk sağlığı sorunu haline gelen sivrinek nedeniyle İş Birliği Protokolü imzalandığını belirterek, "Yapılacak çalışmalarla sivrisinek popülasyonunun kontrol altına alınmasını hedefleniyoruz" dedi....
Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, artık halk sağlığı sorunu haline gelen sivrisinek nedeniyle İş Birliği Protokolü imzalandığını belirterek, “Yapılacak çalışmalarla sivrisinek popülasyonunun kontrol altına alınmasını hedefleniyoruz” dedi….
Sinop Valiliği koordinesinde, Sinop İl Özel İdaresi, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce “İş Birliği Protokolü” imzalandı. Vali Dr. Mustafa Özarslan’ın başkanlığında gerçekleştirilen iş birliği protokolü imza törenine İl Genel Meclis Başkanı Ersin Yaman, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl, İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Aslan, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem ve Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm.Dr. Selim Güler katıldı.
ÇEŞİTLİ EĞİTİMLER DÜZENLENECEK
Bölgede çeltik üretiminin yoğun olması ve buna bağlı olarak çok fazla sulak ve bataklık alanların bulunmasından kaynaklı yaz aylarında sivrisinek popülasyonunda artış yaşanması nedeniyle; halk sağlığını önemli ölçüde tehdit eden bu unsur ile mücadele kapsamında imzalanan iş birliği protokolü ile Merkeze bağlı köylerde, “Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” çerçevesince İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda, insektisit ve lavrasit kullanarak ilaçlama çalışmaları yapılacak olup; sivrisinek ile mücadele kapsamında 12 ay boyunca çeşitli eğitimler düzenlenecek. Yaz ayları boyunca vatandaşların yoğun olarak bulundukları ortak alanlar düzenli aralıklarla ilaçlanacak olup; sivrisineklerin üreme ve beslenme bölgelerinde, özellikle larvaların kuluçka dönemlerinde bulundukları alanlarda yapılacak ilaçlama çalışmaları ile birlikte sivrisinek popülasyonunun kontrol altına alınması hedefleniyor.
“HALKIMIZIN BİLİNÇLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ”
Vali Özarslan, “Değerli hemşehrilerim, sivrisinek bütün dünyada bir halk sağlığı sorunudur. Halk sağlığı sorunlarının çözümünde her zaman 2 saç ayağı vardır. Bu saç ayaklarını ilimizin kırsalımız ve köylerimiz için Valiliğimiz koordinesinde oluşturduk. Sinop İl Özel İdaresi, İl Tarım Müdürlüğü, Köy Muhtarlıkları ve Çeltik Komisyonu Başkanlıklarının topluluk temelli müşterek çalışmasıyla; entegre ve ortak bir Sivrisinekle Mücadele Planı oluşturduk. İl Özel İdaremizin ve Çeltik Komisyonu Başkanlıklarının bütçe destekleriyle her yıl ve sürekli olarak kesintisiz mücadele planını uygulayacağız. İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından verilecek, her bir hemşehrilerimizin bireysel tedbir almaya yönelik, davranış odaklı yaygın farkındalık amaçlı halk eğitimi; halkımızın bilinçlenmesi açısından çok önemli. Hemşehrilerimizin her biri ilimizdeki hangi bir sulak alanın veya her hangi bir durgun su birikintisinin sivrisinek üretip üretmediğini, eğer üretiyorsa sivrisineklerin yayılma kapasitesini bilerek; almaları gereken bireysel tedbirleri eğitimler ile öğrenecekler. Eğitim ekibini kurduk, özellikle ilk aşamada okullarda ve çeltik ekilen köylerimizde bu farkındalık eğitimi vereceğiz” şeklinde konuştu.