İbrahim Eren DALGIÇ / DİYARBAKIR – (BHA)

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi, Yazar Dr. İsmet Kaya, Aytaç VIP Kurs sponsorluğuyla Diyarbakır’da bulunan bir kafede öğrenci ve veliler ile “Sorumluluk bilinci ve ilişkiler” üzerine seminer verdi.

Aytaç VIP Kurs işbirliğiyle akşam saatlerinde düzenlenen program öğrenciler ve veliler tarafından yoğun ilgi gördü. Seminerlerinde işlediği konular ve izleyiciyle kurduğu bağın yanı sıra seminer sonunda sunduğu Ney dinletileriyle büyük beğeni toplayan Yazar Dr. İsmet Kaya, bu seminerinde ebeveynlerin çocuklarıyla yaşadığı iletişim sorunları ve çözümü ile öğrencilerin akademik başarılarını ve sosyal becerilerini geliştirmek için zamanı verimli kullanmanın, doğru arkadaş çevresi oluşturmanın ve gönüllü çalışmalar yapmanın önemini anlattı.

Verdiği seminer sonrası Birlik Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Dr. İsmet Kaya, “Ben olmak, biz olmak, aile olmak ve ebeveyn olmak gibi modüllerimiz var. Kendimi daha iyi nasıl tanıyabilirim, daha iyi bir insan nasıl olabilirim, kendimi tanıdıkça nasıl daha iyi bir ebeveyn olabilirim? Konularına temas ettik.” dedi.

Dr. İsmet Kaya konuşmasının devamında ise; ” Yaklaşık 15 yıldır beyin, bilinçaltı, psikoloji ve aile üzerindeki etkisi üzerine araştırmalar yapıp konferanslar veriyorum. Bu konular üzerine yazdığım üç kitabım var. Çocukla bağ kurmak bizim en büyük problemlerimizden bir tanesi, anne ve babamızın bizimle bağ kuramaması, onlardan alamadığımız bağı kendi çocuklarımıza veremeyişimiz. Bağ kuramadığımız zaman müthiş krizler çıkıyor. Krizleri çözemediğimizde de aile bir kaos ortamına dönüşüyor. Bizim huzur bulmamız gereken nefes alacağımız yer kaos ortamına dönüşünce hayat çekilmez bir hâl alıyor. Mutluluk aileden alınması gereken ve ilk basamağı aile ile birlikte tırmanması gereken bir yerken, bizim en mutsuz olduğumuz yer hâline geliyor ve çocuklarımız ailelerinden kaçmaya çalışıyor. Çünkü hiçbir beyin, bilinçaltı kaos ortamını sevmez. Çocuklarımız anne ve babalarıyla sohbet etmekten, onların bulunduğu ortamdan kaçmak istiyorlar. Anne ve babalar ise biz bu çocuklarla bağ kuramıyoruz, onların düzeyine inemiyoruz, sohbeti açamıyoruz, sohbet etmekten kaçıyorlar diyorlar. Biz buna çözüm getirebilmek için yıllardan beridir attığımız adımlar oldu. “4 Akademi” olarak aile okulunu kurduk. Aile okulunda; “Ben olmak, biz olmak, aile olmak ve ebeveyn olmak gibi modüllerimiz var. Kendimi daha iyi nasıl tanıyabilirim? Nasıl daha iyi bir olabilirim? Kendimi tanıdıkça nasıl daha iyi bir ebeveyn olabilirim?  Çocuk nedir? Çocukla bağ kurmak nedir? Eşimle nasıl biz olabiliriz? Konularına temas ediyoruz. Bunun için belediyeler, özel kurumlar, devlet kurumları ile ve şehrimizdeki neredeyse tüm okullarda öğrencilere hayal kurmak, kendini tanımak, hedef belirlemek ile ilgili belediyeler bünyesinde bütün aile destek merkezlerine, birçok Kur’an kursuna ve birçok kuruma gidip kadın olmak, erkek olmak, aile olmak, ebeveyn olmak konularında eğitimler verdik” ifadelerini kullandı.