KARS-BHA
Kars’ta IPARD Yönetim Otoritesi olarak Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Ortak Tarım Politikası Ağı Teknik Destek Projesi ile “26 Bölge Merkez İllerinde İzleme-Değerlendirme Komite Toplantısı” planlanmakta olup ilgili paydaşların katılımıyla ulusal düzeyde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu kapsamda 26 Bölge Merkez İl Koordinatörlükleri koordinasyonunda bölgelere bağlı illerden belirlenen temsilcilerin katılımıyla toplantılar gerçekleştiriliyor. Ortak Tarım Politikası Ağ Yönetişim Yapısı Yüksek İstişare Kurulu, Yönlendirme Komitesi, Yönetim Otoritesi, Merkez ve 26 Bölge Koordinatörlükleri İzleme Değerlendirme Komitesi, Tematik Gruplar, Daimi Alt Komiteler, Odak Alt Gruplar, Üyeler, Gözlemci STK’lardan oluşmaktadır.
Kars İli Bölge Koordinatörlüğü koordinasyonunda Ağrı, Arhan ve Iğdır illeri temsilcilerinin katılımı bir otelde düzenlenen toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Devlet desteğinin 5 yıl şartının kaldırılarak ömür boyu olması gerektiğini söyleyen Kars Valisi Ziya Polat yaptığı açıklamada, “Bölgemiz Türkiye’nin en önemli tarım hayvancılık merkezi. Yaylası, merası, hayvan sayısı olarak da Türkiye’de ilk 10’a giren 4 ilden bahsediyoruz. Tarım ve hayvancılığı yaparken hep söylüyoruz; üretmemiz lazım, üretim, üretim, üretim. Tabii üretmek belki de bu işi en kolayı çok şükür devletimiz, üreticimize desteği veriyor, vermeye devam ediyor. Üretilen maddenin iyi bir fiyata satılması lazım. Sadece üretmek yetmiyor, ürettiğimizi marka değerini yaratarak iyi fiyata satmamız lazım. Evet, kars kaşarı, Türkiye’de bir markası. Ama bizim artık dünyaya açılmamız lazım, Kars’ta marka değeri olan kaşarların, gravyerlerin üretilip artık yurt dışına da satmamız gerektiğini düşünüyorum. Yurt dışına satarsak minimum üç katı fiyatına satarız. Bunun içinde altyapı yatırımlarını, buna uygun fabrikaların, atölyelerin yapılması lazım. TKDK, Tarım Bakanlığımız destek veriyor, fabrikalar açılıyor takip etmek lazım, 5 yıl şartının kaldırması gerektiğini düşünüyorum, ömür boyu olması lazım. Devlet desteği veriyorsa ömür boyu da o yatırımın peşinden gitmesi lazım.” ifadesini kullandı.
Tarım sektörünün desteklendiğini kaydeden Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın da, “IPARD Yönetim otoritesi olarak Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülmekte olan Ortak Tarım Politikası Ağı Teknik Destek Projesi kapsamında; İlimiz koordinatörlüğünde düzenlenen izleme-değerlendirme toplantısına katılımlarınız bizim için önem arz etmektedir. Ülkemizde Ortak Tarım Politikası Ağı tarım ve kırsal kalkınma programlarının daha etkin uygulanması , mevcut programlar arasındaki koordinasyonun sağlanmasını ve yenilikçi yaklaşımların benimsenmesi amacıyla kurulmuştur. Ortak Tarım Politikası ile; uzun vadeli gıda güvenliğini sağlamak , rekabetçi ve çeşitlendirilmiş bir tarım sektörüne geçiş amaçlanmakla birlikte güvenli, uygun fiyatlı, yüksek kaliteli, Pazar odaklı bir tarım sektörü desteklenmektedir. Bölgesel ve yerel kalkınma stratejilerinin oluşturulmasına katkı sağlayacak olan toplantının tarım sektörümüze önemli katkı sağlayacağı inancındayım.” dedi.
TKDK Kars İl Koordinatörü Bekir Güre ise açılış konuşmasında şunları söyledi;
“Ekonomik kalkınmanın temel anahtarı, tarım ve kırsal kalkınmadır. Ülkelerin tarımsal üretimde büyük ölçüde kendi kendine yetebilmesi ve kalkınmanın genel anlamda sağlanabilmesi adına kırsal kalkınma hayati önem taşımaya devam etmektedir. Kırsal alana yapılacak her türlü yatırım, ülkenin kalkınmasını hızlandıracaktır. Ülke olarak hem kırsal alanlarımız bakımından hem de beşeri bakımdan büyük bir ekonomik potansiyele sahibiz. Ülkemize güç katan bu potansiyeli daha çok enerjiye ve daha çok üretime çevirmek için de tüm gayretimizle çalışıyoruz. Kırsal alanlarda, üretimi artıran, katma değer sağlayan ve bilhassa istihdamı artırmayı hedefleyen çok sayıda destek, teşvik ve hibe programını uygulamaktayız. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak, kırsal kalkınmanın etkinliği ve sürdürülebilirliği için IPARD programı kapsamında uluslararası programlarla işbirliği içerisinde nice başarılı projeler hayata geçirmekteyiz. Kırsal alanda, sürdürülebilir kalkınma, temel hedefimizdir. IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) Kırsal Kalkınma bileşenidir. IPARD, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır. IPARD desteği, çok yıllı “Kırsal Kalkınma Programı” kapsamında uygulanması gerekmektedir. Bu süreçte Avrupa Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından birlikte finanse edilecek destek programları uygulanacaktır.
Kars İl Koordinatörlüğü olarak; IPARD I ve IPARD II Programları süresince yatırım tutarı deflatörlü 2,1 milyar TL olan 203 proje ile sözleşme imzalanmış bu projelere 995 Milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. İlimize; 55 süt üretim tesisi, 17 besi çiftliği, 10 süt işleme tesisi, 1 kırmızı et işleme tesisi, 1 bitkisel üretim, işleme ve pazarlama projesi, 40 arıcılık projesi, 10 zanaatkârlık ve katma değerli ürünler projesi, 67 kırsal turizm tesisi, 2 yenilenebilir enerji tesisi kazandırılmıştır. 42 ilde uygulanan IPARD destekleri 81 ile yaygınlaştırılarak IPARD III programı ile yatırımcı ve çiftçilerle buluşturulacaktır. Bu kapsamda Iğdır ili açılan irtibat ofisi ile ilimize bağlanmıştır. IPARD III programı için ayrılan bütçe 785 milyon avro olup, bunun 248 milyon avro kadarı 2024 yılı içerisinde kullandırılacaktır. Destek oranları %50-%75 arasında değişmektedir. Ayrıca hibe desteğinin %50’si, banka teminat mektubu karşılığında avans olarak yatırım başlamadan alınabilir. IPARD III kapsamındaki destek tedbirlerinden bir tanesi de LEADER’dır. LEADER desteği, ülkemizde IPARD II döneminde 12 ilde gerçekleşmeye başlamıştır. LEADER, yerel toplulukların kendi yerel kalkınma süreçlerine katılmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiş yenilikçi bir yaklaşımdır. Bölgesel veya ulusal düzeyde kararıverilen kalkınma planları, yukarıdan aşağıya yaklaşımla uygulanır. LEADER tedbirinde; kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bir araya gelmesiyle, yerel eylem grubu (YEG) olarak adlandırılan ortaklıkların kurulması teşvik edilmektedir. Kamu-özel ortaklığı ve Yerel Kalkınma Stratejisinin (YKS) uygulanması bölgesel uyumu güçlendirebilmekte ve bir bölgenin uzun dönemli sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunabilmektedir. LEADER desteğinde başvuru sahibi, program kapsamında hibe almak için kurulan ve Kurumla sözleşme imzalayan ve “Yerel Eylem Grubu“ olarak isimlendirilen derneklerdir. Başvuru için Yerel Eylem Grubu’nun Yerel Kalkınma Stratejisinin (YKS) olması gerekmektedir. Bu tedbir kapsamında hibe oranı: Kamu katkısı % 100 ( %90 AB +% 10 TC)’dür.
Kırsal alanlara katkı sağlamak adına, Kurumsal hedeflerimiz, Kars ve Iğdır illerinde;
* Ortak Tarım Politikası ile AB’ye katılım sürecindeki ilgili müktesebatın uygulanmasına yönelik hazırlık sürecine katkı sağlamak
* Fiziki sermayenin geliştirilmesi aracılığıyla akılcı, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyümeyi desteklemek
* Kaynakların verimli kullanımını ve yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılmasını sağlamak
* Tarım işletmelerinin genel performansını iyileştirmek ve işletmelerin pazarlama yeterlilikleri dâhil olmak üzere rekabet güçlerini artırmak
* Çevrenin korunması ve hayvan refahı konularında ilgili AB standartları ile uyum sağlamak
* Kırsal alanlarda yaşam kalitesini geliştirmek ve bölgesel eşitsizlikleri azaltmak
* Yeni iş olanakları yaratmak, istihdamı sağlamak ve bu şekilde kırsal alanda ekonomik faaliyeti yükseltmek ve kırsal nüfusun azalmasının önüne geçmektir.
Bu hedefler doğrultusunda Türkiye Ortak Tarım Politikası Ağı 26 Bölgesel İzleme ve Değerlendirme Komitesi Toplantısı’nın bölgemiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.”
Konuşmaların ardından program sunumlarla devam etti.