ANKARA-BHA

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, güvenlik konusunun toplumsal barış ve refahın sağlanmasının en önemli unsurlarından biri olduğunu belirterek, “Bugün, hangi alanda gelişimden bahsederseniz edin, işin başlangıcı güvenlik. Güvenlik olmadan, üretimden de ticaretten de sağlıktan da turizmden de söz etmek mümkün değil” dedi.

ATO Başkanı Gürsel Baran, İçişleri Bakanlığı himayesinde, Ankara Ticaret Odası’nın da destekleriyle,  Başkent’te ilk kez gerçekleştirilen “İGEF’24 İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı”nın açılışına katıldı.

ATO Congresium’da gerçekleşen Fuar’ın açılış programında, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ve ATO Başkanı Gürsel Baran ile Silah Sanayi Patlayıcı Maddeler ve İş Adamları Derneği (SİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve ATO 59 No’lu Kültür ve Sanat Etkinlikleri Meslek Komitesi Üyesi Dr. Mehmet Cafer Sayılır, EXPOLINK Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve ATO 59 No’lu Kültür ve Sanat Etkinlikleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Zeki Erdoğan birer konuşma yaptı. Programa, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu ve ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal de katıldı.

ATO Başkanı Gürsel Baran yaptığı konuşmada, iç güvenlik konusunun iç huzuru, sınır içi güvenliği korumanın yanı sıra, refahın, ekonomik ve sosyal gelişmenin de anahtarı durumunda olduğunu belirterek, “Güvenlik, toplumsal barışın ve refahın sağlanmasının en önemli unsurlarından biri. Bugün, hangi alanda gelişimden bahsederseniz edin, işin başlangıcı güvenlik. Güvenlik olmadan, üretimden de ticaretten de sağlıktan da turizmden de söz etmek mümkün değil” dedi.

DİJİTALLEŞME VE TEKNOLOJİYİ TAKİP ÖNEMLİ

Ankara’da ilk kez gerçekleştirilen “İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı”nın, sektörün geleceğine yön verecek önemli bir platform olduğunu kaydeden Baran, “Dijitalleşme ve teknolojideki yenilikler, iç güvenlik ekipmanları sektörünü de geliştiriyor. Toplumsal huzur ve güvenliği korumak için bu gelişimi yakından takip etmek gerekiyor. Silahlardan, güvenlik alarmlarına, gözetim sistemlerinden, güvenlik donanım yazılımlarına, Fuar’da sergilenen ürünler, güvenlik güçlerimizin daha hızlı, daha etkili ve güvenli bir şekilde görev yapmalarını sağlarken, uluslararası arenada da rekabet gücümüzü artıracak bir değer taşıyor” dedi.

İÇ GÜVENLİK EKİPMANLARINDA DA YERLİ VE MİLLİK ORANI ARTIYOR

Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle, sınır güvenliğini de iç güvenliğini de teyakkuz halinde korumak durumunda olduğunu kaydeden Baran, “Hem vatan topraklarını, hem de bölgesel istikrarı korumak açısından yerli savunma sanayi kapasitesinin geliştirilmesi ve savunma teknolojilerine yatırım yapılması hayati öneme sahip” diye konuştu.

Türkiye’nin savunma sanayiindeki yerlilik oranının, yüzde 20’lerden yüzde 80’lere yükseldiğini kaydeden Baran, “Savunma sanayimizdeki gelişmeler, güvenlik birimlerimizin kullandığı silah ve ekipmanlardaki yerli ve millilik oranını da yükseltiyor. Ülkemizin savunma sanayii alanındaki ihracatı da yıllar itibariyle artış gösteriyor. Türkiye’nin 2002 yılında milyon dolar düzeyinde olan savunma ve havacılık ihracatı, 2023 yılı sonu itibariyle 5,5 milyar dolar düzeyine yükselirken, sektörün cirosu da 12,1 milyar dolara ulaştı” diye konuştu.

SAVUNMA SANAYİİNİN DE BAŞKENTİ

Ankara iş dünyası olarak, savunma sanayiinin gelişiminden duydukları memnuniyeti dile getiren Baran, “Ankara, savunma sanayi ve havacılık sektörü şirketleriyle, savunma sanayinin de başkenti durumunda. Şehrimizdeki savunma sanayi kuruluşları, dünyanın en büyük savunma sanayi kuruluşları listesine girmeyi başarıyor. Dünyanın en prestijli savunma sanayii listesi olarak kabul edilen DefenseNews Top 100’ün listesine Türkiye’den giren beş şirketin merkezi de Ankara’da bulunuyor. Böyle bir potansiyele sahip şehrimizde gerçekleştirilen bu organizasyonu, Türkiye’nin üretim kapasitesini ortaya koyarak, yeni iş birliği fırsatlarının kapılarını açması açısından çok önemli buluyorum” dedi.

Baran, açılış programının ardından, heyet ile birlikte Fuar kapsamında açılan stantları ziyaret etti.

Ankara Ticaret Odası’nın da stant açarak katılım sağladığı Fuar, 21 Eylül’e kadar Ankara ATO Congresium Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.