ANKARA-BHA

Geniş çaplı bir analiz, her üç çocuktan birinin miyop olduğunu ve uzak nesneleri net bir şekilde göremediğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, COVID-19 salgını döneminde çocukların ekran başında daha fazla zaman geçirmelerinin bu durumu kötüleştirdiğini vurguluyor.

Koronavirüs salgınıyla görme sorunları arttı 

BBC Türkçe’nin British Journal of Ophthalmology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, COVID-19 karantinalarının çocukların görme yetisi üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir. 50 ülkeden beş milyondan fazla çocuk üzerinde gerçekleştirilen bu çalışma, 1990’dan bu yana miyop vakalarının üç kat artarak yüzde 36 seviyesine ulaştığını gösteriyor. Araştırmacılar, salgın sonrası görülen artışın “dikkat çekici” olduğunu ifade ediyor.

Japonya’da çocukların yüzde 85’i miyop

Asya’da miyopluk sorunu giderek artış gösteriyor. Japonya’da çocukların yüzde 85’i, Güney Kore’de yüzde 73’ü, Çin ve Rusya’da ise yüzde 40’tan fazlası bu görme bozukluğundan muzdarip. Öte yandan, Paraguay ve Uganda gibi ülkelerde miyop oranları yalnızca yüzde 1 civarında kalmaktadır. Gelişmiş ülkeler arasında İngiltere ve ABD’de çocukların yüzde 15’inde miyop tespit edilmektedir. Uzmanlar, genetik faktörlerin yanı sıra eğitim sistemlerinin de miyopluğun yayılmasında önemli bir rol oynadığını belirtmektedir.

Miyop, küresel bir sorun haline gelmeye başladı

Araştırmalar, miyopluğun artmasında çocukların açık havada daha az zaman geçirmesi ve ekranlara daha fazla odaklanmasının etkili olduğunu göstermektedir. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda başlayan miyopluk, gözün büyümesiyle 20 yaşına kadar devam eden bir kötüleşmeye yol açmaktadır. 2050 yılına kadar bu sorunun, küresel bir sağlık krizi haline gelmesi ve dünya genelindeki gençlerin yarısından fazlasını etkileyebilmesi öngörülmektedir.