ANKARA-BHA

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), gıda enflasyonu ile ilgili raporunu yayımladı. Eylülde gıda maddelerindeki fiyat artışları özellikle biber türlerinde belirgin bir şekilde gözlemlenirken, dereotu, roka ve nane gibi bazı taze meyve ve sebzelerde fiyat düşüşleri yaşandı.

TEPAV’dan yapılan açıklamada, 1-30 Eylül 2024 döneminde aylık gıda enflasyon oranının yüzde 0,48 olarak hesaplandığı belirtildi. Eylül ayında taze meyve ve sebze kategorisinde en fazla fiyat düşüşü yaşayan ürünler dereotu, roka ve nane oldu. Öte yandan, çarliston biber, sivri biber ve dolmalık biberde yüksek fiyat artışları gözlemlendi. Taze meyve ve sebze dışındaki ürünlerde ise fındık içi, yumurta ve ayçiçek yağında önemli fiyat artışları kaydedildi, ayrıca kağıt şeker, balık ve reçelde fiyat düşüşleri gözlendi.

1-30 Eylül 2024 tarihleri itibarıyla, diğer kuruluşlar tarafından hesaplanan gıda enflasyonları ise Türk-İş mutfak enflasyonu ile yüzde 2,90, İTO Ücretliler Geçinme Endeksi (ÜGE) ile yüzde 2,63 olarak belirlendi. TÜİK, CEFIS ve ENAG tarafından henüz veri açıklanmadı.

Eylül 2024 itibarıyla TEPAV Gıda Fiyat Endeksi’ne göre yıllık gıda enflasyonu yüzde 49,13 olarak hesaplanırken, Türk-İş mutfak enflasyonu yüzde 48,72, İTO-ÜGE ise %56,23 olarak ölçüldü. Yıl başından itibaren birikimli gıda enflasyonları ise TEGE ile yüzde 29,47, İTO-ÜGE ile yüzde 36,23, Türk-İş mutfak enflasyonu ile yüzde 37,41 olarak hesaplandı.