ANKARA-BHA

Ortadoğu’daki gelişmeler masada

Toplantının en önemli gündem maddesi, İsrail’in Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırıları ile İran-İsrail arasındaki artan gerilim olacak. Ortadoğu’da tansiyonun giderek yükseldiği bu dönemde Türkiye’nin bölgedeki pozisyonu ve atılabilecek diplomatik adımlar değerlendirilecek. Türkiye’nin bölgede barışın sağlanması adına üstlenebileceği roller, özellikle Gazze’de ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması konusundaki girişimlerin gözden geçirilmesi planlanıyor. Türkiye’nin hem bölgesel istikrarı sağlamak hem de uluslararası aktörlerle yürüttüğü diplomatik ilişkiler bu çerçevede değerlendirilecek.

terörle mücadele önlemleri değerlendirilecek

MGK’nın bir diğer önemli gündem maddesi ise terörle mücadele olacak. Türkiye’nin Irak ve Suriye’de yürüttüğü sınır ötesi operasyonlar kapsamlı bir şekilde ele alınacak. Sınır güvenliği ve terör örgütlerine yönelik yürütülen askeri operasyonların son durumu da masaya yatırılacak. Özellikle PKK, FETÖ ve DAEŞ’e karşı yürütülen mücadelede gelinen nokta değerlendirilecek, yeni stratejiler ve önlemler üzerinde durulacak.

Toplantıda ayrıca, terörle mücadelede uluslararası iş birliğinin artırılması, sınır bölgelerindeki güvenlik tedbirlerinin güçlendirilmesi ve Türkiye’nin iç güvenlik politikaları da gündeme alınacak.

bölgesel krizlerin Türkiye’ye etkisi görüşülecek

Ortadoğu’daki gelişmelerin Türkiye üzerindeki ekonomik, güvenlik ve diplomatik etkileri de toplantının önemli başlıkları arasında yer alacak. Türkiye’nin, bölgedeki gerilimlerin kendi güvenliği üzerindeki olası yansımalarına karşı alacağı önlemler değerlendirilecek. Özellikle Türkiye’nin bölgedeki enerji güvenliği, mülteci akımları ve sınır güvenliği konularında karşı karşıya kalabileceği riskler toplantıda detaylı olarak tartışılacak.

Toplantının ardından yapılacak yazılı açıklamayla MGK kararları kamuoyuyla paylaşılacak.