ANKARA-BHA

Dünya nüfusunun önemli bir kısmı yoksullukla mücadele etmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler, 17 Ekim’i Dünya Yoksullukla Mücadele Günü olarak ilan etti. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 2023 Küresel Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi’ne göre, 110 ülkede yaşayan 6.1 milyar insanın yaklaşık beşte biri, yani 1.1 milyar kişi yoksulluk sınırında yaşamaktadır.

Türkiye’de ise milyonlarca insan derin yoksulluk ve ekonomik krizle boğuşuyor. Milyonlarca kişi işsizlikle mücadele ederken, bankalara olan kredi kartı ve bireysel kredi borçları trilyon liraları aşmış durumda.

Yurttaşlar, 17 bin 2 liralık asgari ücretle zor günler geçirirken, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) verilerine göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması olan açlık sınırı 19 bin 271 lira, yoksulluk sınırı ise 62 bin 772 lira olarak belirlenmiş durumda. Yoksullukla ilgili veriler arasında çelişkiler bulunuyor; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılında yoksul sayısını 12 milyon olarak belirtirken, 2023 yılında bu sayının 11 milyon 303 bine düştüğünü açıkladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise sosyal yardım almak zorunda kalan hane sayısının 2022 yılına göre 500 bin artarak 4 milyon 989 bine yükseldiğini bildirdi.

Yoksulluk ortamı, diğer sosyal verilere de yansıdı. İş cinayetleri her yıl artış gösterirken, mesleki eğitim merkezlerinde (MESEM) hayatını kaybeden çocuklar da bu sayıya dahil oldu. Derin yoksulluğun etkileri nedeniyle MESEM’lerde son 11 yılda 695’ten fazla çocuk çalıştıkları iş yerlerinde yaşamını yitirdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre, eylül ayında 152 işçi, 2024’ün ilk 9 ayında ise en az bin 371 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. TÜİK’in 2023 verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 22 milyon çocuk bulunuyor. Her yıl yüzlerce çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken, binlercesi suça yöneliyor ve on binlercesi ise açlıkla mücadele ediyor.