NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Kuzey Kore'nin Rusya'ya askeri destek sağladığı iddialarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki çatışmalarda Rusya'ya asker göndermesinin savaşta ciddi bir tırmanışa neden olabileceğini vurgulayan Rutte, bu durumun uluslararası güvenlik için tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

featured

ANKARA-BHA

Rutte, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker göndermesi halinde çatışmanın yeni bir boyut kazanacağını ifade etti. “Kuzey Kore’nin Rusya’ya askeri destek sağlama hamlesi, savaşın önemli ölçüde tırmanmasına neden olabilir” diyen Rutte, bu durumun uluslararası güvenlik dengelerini de etkileyebileceğini kaydetti.

Ayrıca Rutte, Yoon Suk Yeol ile NATO ve Seul arasındaki yakın işbirliği, savunma sanayi alanındaki ortaklıklar ve Avrupa-Atlantik ile Hint-Pasifik bölgelerinin birbirine bağlı güvenliği üzerine de görüştüklerini belirtti.

Güney Kore ve Ukrayna’dan iddialar

Güney Kore, Kuzey Kore’nin Rusya’ya 1.500 asker gönderdiğini ve daha fazla asker göndermeyi planladığını iddia ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky de Kuzey Kore’nin 10.000 askeri Kiev’e karşı konuşlandırmaya hazırlandığını öne sürdü.

NATO Genel Sekreteri Rutte: Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker göndermesi savaşın tehlikeli şekilde tırmanmasına yol açabilir