ANKARA-BHA

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, Anayasa’nın ilk dört maddesine ilişkin yaptığı açıklamanın çarpıtılarak yanlış anlaşıldığını belirtti ve bu açıklamaların ardından başlayan tepkilere yanıt verdi. Kaboğlu, 20 Ekim’deki İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu sonrası yaptığı değerlendirme sırasında dile getirdiği ifadelerin, bağlamından koparılıp siyasi bir zemine çekilerek kendisine yönelik bir karalama kampanyası başlatıldığını ifade etti.

Kaboğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Anayasa’nın ilk üç maddesi, ülkenin varlığını, toplumun bütünlüğünü ve devletin temel yapısını koruyan maddelerdir. Bu maddelerin değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Ancak açıklamalarım, kasıtlı bir şekilde farklı yönlere çekilerek çarpıtılmıştır. Özellikle kurucu irade ile sürekli çatışma halinde olan kişi ve çevrelerin söylemleriyle ilişkilendirilmem doğru değildir.”

Toplumun bu konudaki hassasiyetine saygı duyduğunu vurgulayan Kaboğlu, Anayasa’ya karşı sorumluluk taşıyan bir hukuk insanı olduğunu belirterek, “Ömrüm boyunca anayasal tahribatlara karşı durdum ve bu uğurda bedeller ödedim. Bu nedenle, görevimi devralırken de aynı kararlılıkla anayasanın savunuculuğunu yapacağım. Baro başkanlığı dönemimde avukatlık mesleğinin sorunlarını çözmek için çalışacak ve genç meslektaşlarımızın haklarını savunmayı öncelikli hedeflerimizden biri yapacağız” dedi.