ANKARA-BHA

Adalet Bakanlığı, hukuk muhakemeleri kanunu çerçevesinde gider avansı tarifesini Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle duyurdu. Buna göre, dava açarken mahkeme veznesine yatırılması gereken gider avansı miktarı, davacı için taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücretiyle birlikte toplam 400 lira olarak belirlendi. Kullanılmayan gider avansı, hükmün kesinleşmesinin ardından davacıya iade edilecek. Geçici hukuki koruma talebi için alınan gider avansının kullanılmayan kısmı ise, verilen karardan sonra talep edilmesi halinde iade edilecek.

Tanıklara 100 ile 150 lira arasında ücret ödenecek

Tanıklara yapılan ödemelere de düzenlemeler getirildi. Hukuk muhakemeleri sırasında tanıklara, kaybettikleri zamanla orantılı olarak 100 ile 150 lira arasında ücret ödenecek. Ayrıca, tanıkların seyahatleri sırasında konaklama ve beslenme giderleri de karşılanacak. Tanıklara ödenecek ücretler ve giderler herhangi bir vergi, resim veya harca tabi olmayacak.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında tahkim yoluyla görülen dava ve işlerde, taraflarla hakemler arasında ücret belirleme konusunda anlaşma sağlanamaması halinde hakem veya hakem kuruluna ödenecek ücretler de belirlendi. Anlaşmazlıklarda, tek hakem için ücret yüzde 5, üç veya daha fazla hakem için yüzde 8 olacak. İlk 500 bin lira için belirlenen bu ücretlerin ardından gelen 500 bin lira için, tek hakeme yüzde 4, üç veya daha fazla hakeme ise yüzde 7 uygulanacak. 10 milyon lira ve üzerindeki anlaşmazlıklarda ise tek hakem için ücret yüzde 0,1, üç veya daha fazla hakem için ise yüzde 0,2 olarak belirlendi. Hakem ücretinin, tahkim yargılaması sona erdiğinde hak kazanılacağı ifade edildi. Birden fazla hakemin bulunduğu anlaşmazlıklarda ise ücret, hakemler arasında paylaştırılacak.