ANKARA-BHA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan karma komisyon, kamu başdenetçisi adaylarını belirlemek üzere toplandı. AK Parti Adana Milletvekili ve Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, 127 aday adayı arasından kamu başdenetçisi adayları belirlendi.

Yapılan dört tur oylama sonucunda, Eski Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ile birlikte  Burhanettin Sağsöz ve Şinasi Yurdakul TBMM Genel Kurulu’na bildirilecek kamu başdenetçisi adayları olarak seçildi. Bu üç isim arasında yapılacak seçimle TBMM Genel Kurulu, yeni kamu başdenetçisini belirleyecek. 2016 yılından beri görevde olan Şeref Malkoç’un görev süresi 5 Aralık 2024’te sona erecek.

Toplantıda ayrıca, kamu denetçisi adaylarını belirlemek için 14 üyeden oluşan bir alt komisyon kuruldu. Bu komisyon, 127 aday adayı arasından kamu denetçisi olarak seçilecek 12 ismi belirledi. Alt komisyon tarafından belirlenen 12 isim, üst komisyona sevk edilecek ve buradan seçilecek 4 kişi kamu denetçisi olarak görev yapacak.

Kamu başdenetçisi, vatandaşların kamu kurumlarıyla yaşadığı sorunları inceleyip çözüme kavuşturmakla görevli ombudsman olarak görev yapacak ve Meclis tarafından seçilmesinin ardından yeni dönemde göreve başlayacak.