Nevşehir'de, yüzlerce yıldır süre gelen yufka ekmeği geleneği, kış aylarının yaklaşmasıyla mahalleli kadınlar tarafından imece usulü yapılıyor.

featured

Nevşehir-BHA

Nevşehir köylerinde kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan ve 1 yıl boyunca bayatlamadan muhafaza edilebilen kışlık yufka ekmek yapımı devam ediyor.

İşte yıllar öncesine ait tarihi belli olmayan görüntülerde Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Göreme kasabası Gedik Mahallesi olarak belirtilen tandır evinde imece usülü toplanan Nevşehir’in hamarat kadınlarının kışlık yufka ekmek yapımını izliyorsunuz.

Nevşehir’in Göreme beldesinde ev hanımları imece usulü birbirlerine yardım ediyor. Sabaha karşı başlayan hazırlıklarda, unu hamur haline getiren kadınlar, sabahın ilk saatlerinden itibaren de imece usülü ekmek yapmaya başlıyorlar. Ekmek tahtasının üzerinde ‘beze’ adı verilen yuvarlak hamur topaklarını oklavayla açarak incelten kadınlar, tandır ateşinde sac üzerinde yufka ekmekleri pişiriyor. Kadınlar, akşam hava kararıncaya kadar yufka ekmeğini pişirmeye devam ediyor. Bir yıl boyunca evlerin serin yerlerinde ve depolarda muhafaza edilen yufka ekmekler, bayatlamadan 1 yıl boyunca tüketiliyor.

Ekmek yapımı süresince mani, türkü, bilmece gibi eğlendirici sözlerle iş cazip hale getirilir. Ev sahibi, komşu kadınları doyurmak zorundadır. O günkü yiyecek tandır başında yapılan günlük gözlemelerdir.

-Aklım çıkdı gız. Hadin gıı gayrı bizi çok avara koyuyorsunuz. Gelin birlikte o keyif dolu kışlık ekmek yufka yapımını izleyelim:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=2wpZj027pCk[/embed]

Kışlık Yufka Ekmek Yapımı (Tarih belli değil)

Video Mustafa Çiğdem’den alıntı…

Nevşehir’de yıllardır süren gelenek! – FİB HABER, Nevşehir Haberleri,kapadokya