Depremler devam ediyor, yıkımlar devam ediyor, inşaatlar devam ediyor ama ne hikmetse Mücbir Sebep sona eriyor.
Lütuf gibi 3’er aylık sürelerle mücbir sebebin uzatılması sonucu 30 Kasımda süre sona eriyor.
Depremin üzerinden yirmi ay geçmesine rağmen hâlâ sorunlarımız çözülmedi.
Hayat normale dönmüş değil.
Her türlü vergi, ceza, gecikme faizi ödeme süresini, SGK ve BAĞKUR prim ödemelerini erteleyen Mücbir Sebep uygulamasının sona erecek olması bu bölgelerde ciddi sıkıntılar yaratacak.
Mücbir sebep, yakından ilgilendiriyor vergi levhası bulunan tüm işletmeleri.
Malatya’da esnafın, tüccarın, sanayicinin konudan etkilenen tüm kesimlerin talebi sürenin uzatılması yönünde. Ticaret odası, esnaf odası, Muhasebeciler odası … bu sürenin uzatılmasını istiyor.
Büyük depremler yaşamış şehirlerimizdeki hiçbir işletmenin 20 aydır biriken vergi ve prim borcunu ödeyebilecek gücü yoktur. Olması da düşünülemez.
21 Metrekarelik konteynerlerde yaşam mücadelesi veren esnaftan prim borcunu ödemesini istemek vicdansızlıktır.
Deprem bölgesinde çalışma koşulları cazip hâle getirilmeden, esnaflara kalıcı işyerleri teslim edilmeden, hayat normale dönmeden mücbir sebep süresinin sonlandırılması kabul edilemez.
Siz mücbir sebebi bitirerek mezara son toprağı atıyorsunuz.
Biz hem mücbir sebebin uzatılmasını hem de mücbir sebep uygulanan il ve ilçelerdeki depremzede işletmelerin biriken vergi borçlarının bir defaya mahsus silinmesini istiyoruz.
Veli Ağbaba: “Mücbir Sebep Uygulaması Sona Ererse Deprem Bölgesinde Ciddi Sıkıntılar Yaşanır”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen depremzedelerin hala çözülmeyen sorunlarıyla mücadele ettiğini belirterek, mücbir sebep uygulamasının sona ermesinin bölgedeki işletmeleri zora sokacağını ifade etti. Ağbaba, 30 Kasım’da sona erecek mücbir sebep süresinin uzatılmasını talep etti.
Depremler sonrası birçok bölgede esnaf, tüccar, sanayici ve diğer işletme sahiplerinin vergi, ceza, SGK prim ve BAĞKUR ödemelerinin ertelendiği mücbir sebep uygulamasının, 3’er aylık sürelerle uzatılmasına karşın, 30 Kasım’da sonlanacak olmasının büyük sıkıntılar yaratacağını vurgulayan Ağbaba, “Hayat normale dönmedi, yıkımlar devam ediyor, inşaatlar sürüyor. Depremin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen sorunlar çözülmedi” dedi.
Ağbaba, mücbir sebep uygulamasının sona ermesiyle birlikte özellikle depremzedelerin vergi ve prim borçlarını ödeyebilmesinin imkansız olduğunu belirterek, “Malatya’daki esnafın, tüccarın, sanayicinin talebi sürenin uzatılması yönündedir. Ticaret odası, esnaf odası ve muhasebeciler odası da bu sürenin uzatılmasını istiyor” dedi.
“Vicdansızlık Olur”
Ağbaba, büyük depremler yaşamış şehirlerdeki hiçbir işletmenin 20 aydır biriken vergi ve prim borcunu ödeyebilecek gücü bulunmadığını söyleyerek, “21 metrekarelik konteynerlerde yaşam mücadelesi veren esnaftan prim borcunu ödemesini istemek vicdansızlıktır” ifadelerini kullandı.
Mücbir Sebep Süresinin Uzatılması Talebi
Ağbaba, deprem bölgesindeki işletmelerin ancak çalışma koşulları cazip hâle getirilerek, esnaflara kalıcı işyerleri teslim edilerek ve hayat normalleşerek iş yapabileceğini belirtti. Mücbir sebep uygulamasının sona ermesinin, işletmelerin faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.
Ağbaba, ayrıca, “Biz hem mücbir sebebin uzatılmasını hem de mücbir sebep uygulanan il ve ilçelerdeki depremzede işletmelerin biriken vergi borçlarının bir defaya mahsus silinmesini istiyoruz” dedi.