ANKARA-BHA
Sanal ortamda suçların çeşitliliği ve sayısının artması, internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte dijital güvenliğin sağlanabilmesi için yeni önlemler almayı zorunlu hale getirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin Huzuru" vizyonu doğrultusunda, sokak güvenliğinin yanı sıra sanal dünyanın da güvenlik altına alınması adına Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın yanı sıra 7 gün 24 saat süren "siber devriye" faaliyetlerinin gerçekleştirildiği belirtildi.
Siber devriyelerin, "anahtar kelimeler, semboller ve şüpheli hesapları" izleyerek sosyal medya platformlarında ve diğer çevrimiçi alanlarda suç faaliyetlerini takip ettiği kaydedildi. Ekiplerin, 2024 yılı içerisinde gerçekleştirdiği denetimlerde 1524 kaçakçılık vakası ve 101 göçmen kaçakçılığı durumu tespit edildi. İnternet ortamında 54 bin 144 asayiş suçu, 33 bin 207 terör suçu, 14 bin 554 güvenlik suçu, 3 bin 517 siber suç ve 1604 narkotik suçu belirlendi. Bunun yanı sıra, farklı kategorilerde toplamda 12 bin 275 suç kaydedildi.
Yapılan bilgilendirmelere göre, 2024 yılında siber suçların artışıyla birlikte yapay zeka teknolojilerinin kötüye kullanımıyla "deepfake" içeriklerin, sahte ses ve görüntü kayıtlarıyla dolandırıcılık girişimlerinin de çoğaldığı ifade edildi. Vatandaşların sahte internet siteleri, ilanlar ve manipüle edilmiş görsellerle yanıltılmaya çalışıldığı vurgulandı.
Sosyal medya platformlarında "mavi tık" gibi vaatlerle hesap bilgilerinin ele geçirildiği ve bu hesaplar üzerinden dolandırıcılık ve siber zorbalık gibi suçların işlendiği belirtildi. Yasa dışı bahis sitelerinin kurulması ve bu sitelere yönelik teşvik edici paylaşımlar da siber devriyelerin mücadele ettiği suçlar arasında yer aldı.
Özellikle fidye yazılımlarla bilgisayar dosyalarının şifrelenmesi ve kişisel bilgilerin ifşa edilmesi tehdidiyle ödeme talepleri dikkat çekti. "Ücretsiz tatil" ve "hesap bilgilerini paylaşarak kazanç" gibi sahte vaatlerle hesap bilgilerinin çalınmaya çalışıldığı, dolandırıcıların "uzaktan iş" vaadiyle asılsız mesajlar gönderdiği belirtildi. Ayrıca, "ödenmemiş HGS borcu" gibi oltalama mesajları da vatandaşları hedef alan yöntemler arasında yer aldı.
Son olarak, devlet kurumlarının logolarının kullanılarak sosyal yardım adı altında kişisel bilgilerin ele geçirilmesi girişimlerinin yanı sıra, "e-Devlet onaylı sınavsız ehliyet" gibi yasa dışı tekliflerle vatandaşların dolandırılmaya çalışıldığı bildirildi.