ANKARA – BHA

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) heyeti, TBMM’yi ziyaret ederek, gayrimenkul sektöründe artan arsa fiyatlarının ve ortak mülkiyetlerde yaşanan şufa (önalım) mağduriyetlerinin Meclis gündemine taşınması gerektiğini vurguladı.

Heyet, AK Parti ve MHP milletvekillerinden Muhammed Adak, İdris Şahin ve Semra Dinçer ile gerçekleştirdiği görüşmelerde, arsa fiyatlarındaki yüksek artışların ortak mülkiyet satışlarında ciddi sorunlara yol açtığını belirtti. Ayrıca, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadi Durmaz ile de bir araya gelen heyet, bu mağduriyetlerin önüne geçilmesi için somut adımlar atılması çağrısında bulundu.

TEDB Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Solmaz, “Gayrimenkul alırken dikkatli olmak gerekiyor, yoksa herkes şufazede olabilir” diyerek, önalım hakkının işletilme sürecinde yaşanan gecikmelerin ve uzun yargı süreçlerinin alıcıları zor durumda bıraktığını ifade etti. Solmaz, önalım hakkının kullanılmaya başlanması için belirlenen sürenin iki yıl ve mahkeme süreçlerinin ise 2-3 yıl sürmesi sonucunda, gayrimenkul bedelinin BİLİRKİŞİ aracılığıyla yeniden belirlenmesinin mağduriyetleri önleyebileceğini sözlerine ekledi.

Ayrıca, noterde gönderilen tebligatlarda dava açma süresinin üç ay ile sınırlı tutulduğunu hatırlatan Solmaz, “Ülkemizde gayrimenkulün değeri, enflasyon etkisiyle dört yıl içerisinde 3-4 kat artabiliyor. Bu durum, önalım davalarının Yargıtay aşamasına kadar uzamasıyla birlikte, alıcılar üzerinde büyük zararlar yaratıyor” şeklinde konuştu.

Heyetin ziyaretinde, ortak mülkiyette yaşanan hileli satış uygulamalarına da değinildi. Solmaz, “Bazı durumlarda paydaşlar, kendi aralarında gizli anlaşmalar yaparak alıcıya satış gerçekleştirebiliyor; sonrasında da önalım davası açılarak, enflasyonist ortamda ödenen bedel eriyor. Bu sessiz mağduriyetlerin önlenmesi kaçınılmaz bir ihtiyaç hâline geldi” dedi.

TEDB heyetinin Meclis ziyaretinin ardından, elde edilen geri dönüşlerin konunun çözümüne yönelik somut adımlara vesile olmasının beklendiği bildiriliyor. Arsa fiyatlarındaki artışın yarattığı sıkıntıların ve şufa mağduriyetlerinin giderilmesi için, noter onaylı satış işlemleri ve daha etkin yargı süreçlerinin devreye sokulması yönünde öneriler sunulurken, sektör temsilcileri, Meclis’in bu konuda destek vermesinin önemine dikkat çekti.